Playelfs Flickor

Vayina Seanessa


Letar man på någon av Altors många paradisöar längs med ekvatorn så är det bara en tidsfråga innan man upptäcker Pärlemor-ön. Ön är huvudsakligen känd för sina pärlfiskare som kan dyka djupt i minuter i sträck i jakt på pärlmusslor som frodas på korallreven utanför ön. Det är också dessa pärlor som gör att ön kan hålla sig självständig, och det har därför blivit något av en tillflyktsort för "semi-konformativa" alver som inte vill vara en del av det moderna samhället men inte kan hålla sig ifrån det. Genom pärlfisket har dessa alver (och de människor som också lever på ön) en stadig inkomstkälla som gör dem ekonomiskt oberoende av omgivningen.

En av dessa pärlfiskare är Vaiyna. Hon föddes ursprungligen i Goiana, men flyttade till Pärlemorön efter att Goiana till stor del assimilerats i Erebs moderna ekonomi. För hennes del är Pärlemor-ön en perfekt kompromiss. "Det finns moderna bekvämligheter här," säger hon, "men inte så mycket att det stör. Vi har kontakt via satellit och vi får regelbundna besök av postbåt och om det skulle behövas flyg eller helikopter. Visst kan man bli rätt trött på fisk, skaldjur och tropiska frukter, och visst blir man ibland fruktansvärt sugen på en riktigt slibbig pizza med en stor läskeblask, men det går att ordna om det skulle bli akut. Annars så reder vi oss alldeles ypperligt här."

Hon tittar sig omkring på de vita stränderna med klarblått, varmt hav på ena sidan och höga kokospalmer på den andra. "Det är en liten bit paradis, det här" säger hon. Visst, vi håller med, i synnerhet som Vaiyna är en del av det som gör Pärlemor-ön till ett paradis.

Foto: Krister Sundelin


Ljus och lykta används för att leta upp framtida modeller för Playelf. Om du har några bilder som du tror passar här, kontakta mig på krille@foxtail.nu så kanske vi får se din favoritspetsöring här.


Till Playelf