Hem arrow Västmark arrow Artiklar arrow Sionprioraterna
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Sionprioraterna PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 2
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-09
Artikelindex
Sionprioraterna title=Bakgrunden
Sida 2
Salomo tempel
Maria Magdalena
Antiqua Ordo Mystique Priori Sion
Sionprioraterna i Västmark
Skuggan och de gamla
Hur använder man det här?

Det är intressant att Graal nämns så ofta i samband med Tempelherrarna. Den heliga Graal, reliken framför alla andra, kärlet som höll Kristi blod, dels vid den sista nattvarden men också fångade upp Kristi blod när det föll från såret i sidan på korset – blotta ordet för tankarna till kung Arthurs riddare. Kärlet påstås ha en helande kraft och påstås kunna hela alla sår, bota alla sjukdomar och även mätta de hungrande och släcka törsten för de törstande.

I många illustrationer framställs Maria Magdalena som bärare av den heliga Graal. Samtliga är av något senare ursprung och inte från tiden kring Kristi korsfästelse, men de är ändå intressanta. Varifrån kommer den bildsymboliken, till exempel? För det var väl Josef från Arimatea som tog med sig kärlet som höll Kristi blod?

Graal kommer, så vitt man vet, från san grail, eller heligt kärl. Just ordet grail är av keltiskt ursprung men har lånats in i franskan. I tidiga texter om tempelherrarna är dock stavningen annorlunda. De skriver inte san grail utan sang réal, kungligt blod. Återigen påminns vi om den merovingiska kungaätten och dess rätt till tronen genom Guds blod och inte Guds nåde.

Och det är också här som vi ger oss ut på farlig mark. Tänk er nu att Maria Magdalena stod närmare Jesus än vad Nya Testamentet antyder. Tänk om hon var Jesu hustru? Tänk om hon var havande när hon flydde från Palestina, havande med Kristi blod och avkomma?

Plötsligt får både merovingernas rätt till tronen genom Guds blod och innebörden i sang réal en helt ny betydelse. Vi talar nu om en kungaätt som är direkt nedstigande från konungarnas konung.

Oavsett om detta är sant eller inte så skulle en grupp med en sådan åsikt vara näst intill kättersk på medeltiden, och alla bevis som pekade åt det hållet skulle vara livsfarlig för kyrkan. Det kan till och med vara så att detta var den stora anledningen till att påven godkände den franske kungens plan att konfiskera Tempelherreordens egendomar och sätta hela orden i arrest år 1320. Ännu idag blir en del personer upprörda över denna teori. Det är därför som det är så viktigt att säga att detta är en teori som råkar passa in med en hel del historiska fakta.< Föregående   Nästa >

Se även
girighet.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.