Hem arrow Västmark arrow Artiklar arrow Om den gamla tron
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Om den gamla tron PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 1
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-09
Artikelindex
Den gamla tron title=Den gamla tron på Lyonia
Sida 2
De gamla, nuvarande och kommande gudarna
I praktiken
Geis
Offer
Högtider

När man i den gamla tron offrar till gudarna är det i huvudsak i hopp om något i utbyte. Tacksägelseoffer är ovanliga men förekommer. Vanligare är då att man i bön erbjuder gudarna ett offer om de infriar bönen, till exempel förekommer det att krigare erbjuder gudarna ett offer i utbyte mot att gudarna hjälper dem att överleva en förestående strid. Det är inte helt ovanligt att man offrar för att hålla en gud man fruktar på gott humör.

Vad som offras är olika beroende på vilken gud man offrar till och vad man önskar uppnå. Tänkbara offer är till exempel: ett fång blommor, mat i någon form, tillverkade föremål (ofta då vapen och smycken men ibland också olika bruksföremål), vackra stenar och andra mineral, djur av olika slag samt ibland människooffer. Offerhandlingen går till så att man riktar en bön till den gud man tillägnar offergåvan och sedan förstör offergåvan på något vis. När man förstör offergåvan så är det vanligt att man bränner det, har sönder och gräver ned det eller sänker det i vatten eller mossar. När man offrar något levande dödar man det först på ceremoniellt vis genom att markera döden hos det på flera vis samtidigt, till exempel genom att strypa det samtidigt som man kör en påle genom dess hjärta och sedan bränna eller dränka det.

Det finns inga direkta regler för vilken gud som accepterar vilket offer och man bör vara mycket försiktig då vissa gudar blir förolämpade av fel offer. En druid eller bard är ofta utbildad att veta vad som lämpar sig. Det anses särskilt fördelaktigt att offra till en gud på en dag som är förbunden med den och därför offrar man ofta på högtiderna.< Föregående   Nästa >

Se även
lonefox.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.