Hem arrow Västmark arrow Artiklar arrow Om den gamla tron
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Om den gamla tron PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 1
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-09
Artikelindex
Den gamla tron title=Den gamla tron på Lyonia
Sida 2
De gamla, nuvarande och kommande gudarna
I praktiken
Geis
Offer
Högtider

Före de gudar som härskar nu fans de gamla gudarna. De gamla gudarna var omänskliga och främmande, de behärskade världen innan jorden fans och innan liv och död. De nuvarande gudarna skapade och befolkade jorden. Allt levande utom formonerna är ättlingar till Dagda och Danan. När Dagda skapat jorden försökte de gamla gudarna kontrollera den genom att sända sina levande barn formonerna till den, men för de gamla gudarna var livet så främmande att deras barn blev förvridna och klumpiga. Dagda och hans barn fördrev dem till de djupaste delarna av haven. I ett andra försök att ta över jorden lät de gamla gudarna en dödlig kvinna och en hjort ta del av deras ande. Kvinnan födde syskonen Morrigan och Donn medan hjorten fick sonen Herne. De tre nya gudarna sändes ut för att bekämpa Dagda och hans barn: Morrigan sändes att förföra Dagda och dräpa honom i sängen. Men främmande för livet som de gamla gudarna var förstod de inte att Morrigan kunde komma att älska Dagda, vilket hon också gjorde. Så sändes Donn och Herne ut för att strida mot Dagda, men när de kom erbjöd Dagda dem en del av jorden som sin egen. För Herne var valen enkelt: han fick vildmarken till sin domän och kunde löpa bland djuren som han älskade. Donn däremot var kall det gick inte att muta honom med glädje eller kärlek, så Dagda gav honom makt, makt över allt liv på jorden. Han gav Donn döden som domän. De gamla gudarna försökte inte en tredje gång. De gav sig av, vart vet ingen. Det sägs att de gudar som härskar nu skall ge vika för nya gudar en gång, vissa tror att den vite guden är en av de nya gudarna.

Tuatha dé Danann

Tuatha dé Danann är gudarnas barn och avkomlingar till den sista generationens gudar. Det var de som behärskade jorden inan människorna tagit den till sin. I den gamla tron vördas de som en sorts halvgudar och många av de största hjältarna sägs vara ättlingar till Tuatha dé Danann. Det är ifrån Tuatha dé Danann som alla älvfolk stammar.

Formonerna

Utöver Tuatha dé Danann som härstammar ifrån Danan finns formonerna; ett släkte av förvridna jättar som bekämpar gudarna och Tuatha dé Danann var de kan. För länge sedan vandrade formonerna på jorden men gudarna och Tuatha dé Danann drev dem ned i de djupaste delarna av havet genom att besegra dem i en rad stora slag. Formonernas kung Balor med det brinnande ögat dödades av Nuada silverhand vid det sista av dem. Formonerna stammar från de gamla gudarna och är ett av de sista spåren av deras närvaro.< Föregående   Nästa >

Se även
blahimmel.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.