Hur man sköter sitt svärd
- kort instruktion i puts och studs

Jag får emellanåt frågor om hur man bäst tar hand om sitt svärd, i synnerhet de Del Tin-svärd som folk köpt. Svar står att finna i FAQ:n, hur man fixar glappande svärd här, och hur man vårdar antika svärd kan man läsa om här. Vad jag tänker beskriva i den här artikeln är hur man sköter sitt svärd och ser till att det har den bästa lystern. Ett välskött svärd är en prydnad för samlingen; ett misskött svärd är en skamfläck och slöseri med resurser. Ta fram trasan och burken med 5-56, så börjar vi!

Del Tin-svärden levereras med ett tunt, skyddande lager klarlack för att förhindra rost. Detta blir slitet med tiden, så det är alltså inte metallen som blivit såpass repig, utan i huvudsak lacken. Man kan ta bort lacken med kemiskt ren aceton och en trasa eller hushållspapper. Tänk på att aceton är både brandfarlig och farlig att inandas! Håll helst till utomhus medan du använder aceton. Lacken är rätt envis, så man får jobba med det. Den upplösta lacken fastnar i trasan och stelnar, så man får använda fräscha bitar så att man inte smetar ut redan upplöst lack på klingan.

När så lacken väl är borta, kan man putsa bort eventuella repor med slipduk och/eller smärgelduk. Slipdukar är i princip smärgelduk med ett lager skumgummi, och finns i kvalitéer som "fin" och "superfin". Båda dessa kan komma till pass. Slipa med långa, jämna tag i klingans längdriktning; undvik roterande rörelser, gnuggande, eller slipning på tvärs. Sådant blir bara fult, och kräver mer jobb att fixa till än om man hade gjort rätt från början. Resultatet blir att klingan får en glans och lyster som lacken dämpade. En behandling med metallpolish typ "Autosol" är inte nödvändig, men absolut inte fel.

Man kan sedan välja att smörja in klingan med en tunn olja, t ex CRC 5-56. Om man mest tänkt låta svärdet hänga på väggen, så kan en behandling med ett lämpligt vax vara på sin plats. Själv använder jag "Renaissance Wax", som kan köpas från bl.a. Skara Slöjddetaljer. Det är dyrt men bra. Man ser till att ytorna som ska behandlas är rena, och gnuggar sedan in dem med vax enligt instruktionen på förpackningen. Vax har den fördelen att det skyddar utan att smeta, och att man inte behöver förnya det lika ofta som t.ex. olja.

Lädergrepp behandlas lämpligen med en neutral skokräm eller fiskarsmorning. Visserligen kan ett ofta hanterat grepp bli infettat av handens egna fetter, men tunnare skinnklädsel kan behöva tillföras fett om det inte används så ofta. Torrt skinn torkar, nöts lättare och spricker. När det gäller metalltrådsvirade grepp kan lindningen bli lös med tiden. Ett sätt att fixa det är att superlimma lindningen. Dränk inte in greppet, utan säkra det på några punkter, låt torka, och känn efter om det behövs mer lim.

För att slippa att svärdet rostar, så finns det några enkla råd:

Vad gäller svärdsknappen och parerstången, kan man antingen hålla efter den vanligtvis mycket lätta ytkorrosionen, eller så kan man låta den vara och låta metallen mörkna. Det finns många som tycker att det blir en spännande kontrast mellan en blank klinga och närmast gråsvarta fästesdelar.

Genom att sköta sitt svärd förlänger man dess livslängd. Andrahandsvärdet blir högre, vilket kan vara bra om den dagen kommer då man måste skiljas från det. Men inte minst ser det bättre ut med ett välskött svärd – en sann svärdsman låter aldrig sitt vapen rosta.