Ofta Ställda Frågor

Här följer några av de vanligaste frågorna som brukar uppstå i samband med svärd.

Kan du fixa en katana/katzbalger/flambard/gladius/(annat)?
Katalogen innehåller hela sortimentet. Det ni ser är det som finns. Jag vet dock var man kan få tag på vissa specialmodeller, så fråga gärna.

Varför begär du handpenning?
Anledningen till handpenning från min sida är att jag inte vill bli sittande med beställda svärd, där köpet inte fullföljs av kunden. Det tog mig över ett år att bli av med ett svärd för 3800:-, bara för att kunden ångrat sig när svärdet redan levererats till mig. Inte kul att ligga ute med pengar... Handpenningen är ett sätt för kunden att visa att han/hon menar allvar med sin beställning.

Hur är det med balansen?
Beroende på typ och tidsperiod ligger balanspunkten olika. En tumregel är att ett välbalanserat svärd har denna cirka fyra fingerbredder framför parerstången, men det är ingen naturlag. Vikingasvärd har ofta breda klingor och är därmed något framtunga, medan svärd från 1400-talet och framåt har avsmalnande klingor och blir därigenom mer snabba och lättmanövrerade. Detta är dock bara riktlinjer; det viktiga är att svärdet känns rätt för sitt avsedda användningsområde.

Vad ska jag välja - ett stort, häftigt svärd eller ett enhandsvapen?
Tänk på hur du vill bära det. Om du ska gå runt med det vid din sida, är ett svärd längre än 110 cm opraktiskt (om du är av normallängd). Detta beror på att längden gör att spetsen riskerar släpa i backen, och knappen kan hamna i höjd med armhålan. Inga svärd bars på ryggen. Tricket består i att bära svärdet i 30-60 graders vinkel i förhållande till midjeplanet. Har du mest tänkt dig att det ska hänga på väggen och endast användas vid högtidliga tillfällen, är ett längre vapen ett bra val.

Följer det med skidor till svärden?
Nej. Jag kan heller inte tillverka någon skida på beställning. Man kan bygga en skida av läder eller trä klätt med skinn själv om man är händig (se särskild artikel om detta).

Är svärden rostfria?
Nej, men vid leverans kommer de behandlade med ett lager skyddslack. Detta kan tvättas bort med t.ex. aceton och en trasa. Lämna aldrig fingeravtryck på klingan! Fettsyrorna fräter in på mindre än ett dygn och lämnar fula märken. Se till att svärdet alltid är torrt och att det inte lämnas i en fuktig skida. Tänk även på att saltmättad luft är korroderande. Ta för vana att olja eller fetta in klingan emellanåt.

Hur ofta bör man olja in bladet och vilken olja ska man använda?
Om man inte bor i en fuktig miljö (t ex ett hus nära havet, där väta och saltmättad luft går illa åt stål), så ska det inte vara några problem. Har man dem ute i terrängen emellanåt, lönar det sig att olja in dem med ett tunt skikt före och efter (och under, om man är ute längre än ett dygn och det är fuktigt i luften). Sedan är det frågan om man ska olja in parerstången och svärdsknappen också. Det viktiga där är att se till att rost inte uppstår, annars tycker jag att den mörkare finish som uppstår efter ett tag är snygg. Att putsa klingan med en lätt oljad trasa räcker i normalfallet. Jag använder CRC 5-56, men de flesta mineraloljor duger.

Vad är det för stål i klingorna?
Klingorna är maskinslipade från krom-vanadiumstål (50CrV4) med 0,55 % kol och härdade till omkring Rockwell 50. Stålets egenskaper och svärdens konstruktion gör att de kan böjas flera centimeter och återgå till originalform. Knappar och parerstänger är av järn, brons eller mässing.

Kan man fäktas med svärden?
Ja, inom rimliga gränser. Klingorna är flexibla, och tången (klingans förlängning i greppet) är avsmalnande precis som på originalen. Knapparna är fästa genom att tångändarna nitats ut, vilket ger den styrka som en påskruvad knapp inte har. Allt detta gör att man kan fäktas med vapnen utan att de går sönder, men givetvis kan man inte undkomma hack och grader i eggen, för att inte tala om att man själv kan gå sönder... Om man fäktas med sitt vapen, ska man se till att inför varje tillfälle fila bort vassa hack. En olycklig träff kan annars bli som att bli träffad av en såg. Det bästa är att inte använda svärden egg mot egg överhuvudtaget, då detta är ohistoriskt. Observera att man inte bör fäktas med svärd med parerstänger av mässing eller brons - risk för att de slås av! Undvik att hugga mot fasta föremål som t ex trästolpar.

Vad ska jag tänka på om jag ska använda svärdet till stålvapenstrid?
Att beställa svärdet med något tjockare egg och rundad spets. Ingen extra kostnad.

Kan man skarpslipa svärden?
Ja. Använd en metallfil och sedan brynen av stegrande finhetsgrad för bästa resultat. Räkna med att det kan krävas minst ett par timmars arbete för att få en riktigt fin egg. Tänk på att alltid vara extra försiktig med ett skarpslipat vapen.

Vad ska jag göra om hjaltet börjar bli glappt?
Se här.

Det är väl inte stämplat "Made in Italy" över halva vapnet?
Nej. På ena sidan av klingbasen är Del Tins mästarmärke (diskret), och på andra sidan texten "DEL TIN".

Är det verkligen kopior av riktiga vapen?
Flertalet har kända historiska förebilder, medan andra är i stil med samtida vapen. De allra flesta kan klassifieras enligt Oakeshotts system, och därmed tidsbestämmas med god säkerhet. Några egentliga fantasyvapen finns inte.

Hur noga är det med årtalen?
Datering av svärd är svår ibland, särskilt om det rör sig om vapen före år 1100. I prislistan är alla årtal satta så noggrant som möjligt, men det kan förekomma avvikelser. Det finns en tumregel för hur länge ett svärd användes (vid normalt bruk under medeltiden), som säger att det tog 50 år innan ett svärd var så pass nedslipat att det inte gick att använda längre. Så kan t.ex. ett svärd daterat till ca år 1400 ha använts till runt 1450.

Jag vill ha en kopia av "Excalibur".
Man vet inte om Excalibur verkligen fanns, och därigenom inte heller hur svärdet såg ut. Om det fanns, var det antagligen ett svärd av romersk spatha-modell och inte något som såg ut som de där spanska dekorationssvärden i rostfritt stål…

Finns det inga stridsgissel (ball-and-chain, slagor)?
Nej, och det är ändå förbjudet att importera och inneha sådana, då de räknas som "gatustridsmedel". För den som ändå vill ha något liknande, är det bara att gå till en järnhandel och köpa ett sotarlod, som kommer komplett med kedja. Sedan är det bara att montera det hela ordentligt på en pinne, som lämpligen är kedjans längd plus minst en handsbredd lång, och hoppas att polisen inte får syn på den eller att den inte går sönder i ett olämpligt ögonblick. Med andra ord: bäst att låta bli.

Får man bära sitt vapen på allmän plats?
Nej. Svärd och andra vapen omfattas av det s k knivförbudet, och kan därmed beslagtas. Dock brukar det gå att få ett tillfälligt tillstånd om man pratar med Polisen innan. Se till att få det skriftligt. Genom att säkra svärdet med en snodd kan man hindra att det dras lättvindigt, och sådant ansvarstagande brukar tilltala ordningsmakten.