Felis Besvärjelser

Feli Mielikki

Här kommer jag att slänga upp en del extra besvärjelser till Västmark. Jag ser gärna fler besvärjelser, och får jag bara in några så lägger jag upp dem här.

 

"Hej och välkomna! Jag heter Feli Mielikki och är min herre greve Rhys-Davies (en rå sälle, med avraniskt påbrå) livmedikus, och jag har fått det här utrymmet till mitt förfogande för att presentera en del besvärjelser som jag har stött på, lärt mig eller formulerat. Ta gärna en titt."

Jungfruns kall

Bidragsgivare: Fredric Hedlund
Tradition: Häxkonst
Kostnad: 11
Svårighet: 12
Varaktighet: Dygn
Räckvidd: Nära/Personlig
Tid att kasta: Runda
Krav: häxan måsta vara kvinna, ha kvar sin jungfrudom, och att offret måste vara man. Sjunga +4 (krävs att offret hör).
Effekt: offret lyder häxans minsta vink, svarar lydigt på frågor, i princip kommer han att göra allt han blir ombed att göra, och skyddar häxan om denne blir anfallen, men anfaller inte om häxan ger order om detta, om anfallen med båge så täcker han häxan med sin kropp och skyddar sig själv med en sköld om han har någon. Han kommer dock inte att göra saker som uppenbart skadar honom. om frågorna som ställs rör känsliga ämnen (både privata och politiska) får han slå ett motståndsslag med det värde häxan slog när hon aktiverade förbannelsen.

"Detta är bara en kraftfullare version av en kvinnas charm och tjuskraft. Hon kan nog lyckas lika bra utan denna. Fast med denna så slipper man ju allt trams om presentationer och introduktioner om man sitter i knipa. Om häxan inte är så ung och vacker, så är den ju bra att ha..."

Grodans förbannelse

Bidragsgivare: Krister Sundelin
Tradition: Häxkonst, Älvamagi
Kostnad: 3
Svårighet: 11
Varaktighet: Månvarv
Räckvidd: Beröring/Personlig
Tid att kasta: Runda
Krav: inga.
Effekt: Häxan nuddar munnen på offret och uttalar besvärjelsen. Från och med då hoppar det ut en liten svart slemmig groda ur munnen på offret så fort denne ljuger. Grodan i sig gör ingen skada, men avbryter offret i sitt prat. Det blir därmed +6 svårare för offret att ljuga.

"Det här är nog det bästa sättet jag vet att råda bot på de som försöker smutskasta en. Det är en snabb och enkel besvärjelse som kan ställa till mycket förtret för mytomaner, lögnare och andra kräk."

Spegel, spegel

Bidragsgivare: Björn Hansson
Tradition: Älvamagi
Kostnad: 10
Svårighet: 13
Varaktighet: Runda
Räckvidd: Nära/Grevskap
Tid att kasta: Runda
Krav: En spegel (verktyg)
Effekt: Älvan ställer en enkel fråga till en spegel, som sedan svarar sanningsenligt. Svaret måste antingen vara "ja", "nej" eller ett substantiv, namn eller plats. Om spegeln kan visa en bild på svaret så gör den det. Spegeln klarar inte av några komplexa resonemang utan bilden virvlar utan att säga något vettigt. Inte heller visar den någon bild längre än en runda.

"Denna besvärjelse är farlig. Det sägs att en ondskefull drottning använde besvärjelsen och blev så ilsken av svaret att det till slut blev hennes egen undergång. Det är förvånande vad farlig sanningen kan vara. Så var försiktig med den."

Ryktet säger att...

Bidragsgivare: Björn Hansson
Tradition: Häxkonst
Kostnad: 1
Svårighet: 9
Varaktighet: Månvarv
Räckvidd: Beröring/Personlig
Tid att kasta: Minut
Krav: Ett ark att skriva på, något att skriva med (t.ex. bläck och en fjäderpenna, kol eller liknande), en människa, lite mat eller dryck, man måste kunna skriva på något språk, något att bränna pappret med.
Effekt: Till att börja med skriver häxan ner det rykte hon vill sprida. När hon har skrivit klart ryktet så ska hon bränna arket och samla ihop askan. Sedan är det bara att strö askan över den personens mat som ska sprida ryktet. När personen har druckit/ätit upp så börjar han sprida ryktet vidare till andra personer som i sin tur sprider det igen. Det här kommer att hålla på i ett månvarv, sedan kommer ryktet sluta att sprida sig.

"Det finns bara en sak som sprider sig fortare än vinden, och det är rykten. Det är en fasligt enkel besvärjelse också. Jag provade den en gång i Sörmarks grevskap, och de rykten som jag spred där sitter än idag, till stor förtret till den präst som hetsade folket mot min länsherre. Jag tror inte någon lär kunna lita på den prästen nåt mer. I vilket fall som helst, skadan som denna enkla besvärjelse ställde till med står sig än idag."

Vet hut, din ulv!

Bidragsgivare: Björn Hansson
Tradition: Häxkonst
Kostnad: 15
Svårighet: 9
Varaktighet: Livstid
Räckvidd: Grevskap/Personlig
Tid att kasta: Vakt
Krav: Ett normalt kök, en näve vargpäls, något som kommer från personen som ska bli förhäxad (till exempel hårstrån, naglar, blod, bitar av hud från offret eller liknande), örter. Häxan måste ha en legitim anledning att hämnas på offret.
Effekt: Vargpälsen och personens föremål kokas i en gryta med vatten och örterna tills allt vatten har försvunnit, samtidigt som häxan/trollkarlen mässar över grytan. En vakt efter att det har kokat färdigt så börjar offren att förvandlas till vargar. Förvandlingen tar ungefär en tredjedels vakt. Den förhäxade behåller sitt mänskliga medvetande i sin vargskepnad men förlorar sin talförmåga. Däremot kan den förhäxade tala med andra vargar. Den här besvärjelsen kan endast användas för att hämnas på någon. Offret måste ha förolämpat häxan grovt eller gjort något annat ohövligt mot häxan (till exempel anfallit henne). Besvärjelsen kan endast brytas genom att en annan person känner igen den förhäxade och säger den förhäxades namn högt inom avstånd Nära. Besvärjelsen bryts även om häxan förlåter den förhäxade för sina handlingar.

"Den här besvärjelsen kommer faktiskt från min familjs urhem, Finland. Det sägs att en finsk häxa använde den mot en svensk soldat som gav sig på henne när Finland kristnades av svenskarna."

Tisbasbär och vändilrot

Bidragsgivare: Krister Sundelin
Tradition: Häxkonst
Kostnad: 1
Svårighet: 7
Varaktighet: Månad
Räckvidd: Beröring/Personlig
Tid att kasta: Minut
Krav: Tibastbär och vändilrot.
Effekt: Detta är en skyddsbesvärjelse som skyddar offret mot ogärningsmän och förförelser. Efter att ha ätit bär och rot så blir alla försök att förföra den förhäxade mycket svårare; svårigheten ökar med +6. Å andra sidan så får den förhäxade lika svårt att förföra någon annan också, så +6-modifikationen på svårigheten gäller även för den förhäxade. Slutligen är det omöjligt att "få till det" med den förhäxade så länge som besvärjelsen varar, men det hindrar ju inte eventuella ogärningsmän att göra andra otäcka saker.

"Den här besvärjelsen hörde jag först om i en folksägen från Svea rike. Det var en kolare som alltid fick besök av ett skogsrå, och han var ju rädd för'na, så han frågade henne vad man skulle göra om trolloxen försökte betäcka hans kor. Skogsrået svarade inte ont anande 'Ge korna tisbasbär och vändilrot' och kolaren tog själv. Skogsrået kunde därmed inte komma in till honom, utan sprang utanför kojan och ropade:

'Tisbasbär och vändilrot
Fy vale mäg, som lärd'dä bot!'"

"Ta ett körsbär till"

Bidragsgivare: Johan Nordinge
Tradition:
Häxkonst
Kostnad: 2
Svårighet: 11
Varaktighet: Koncentration, eller tills att körsbären tar slut.
Räckvidd: Grevskap/Personlig
Tid att kasta: Glas, fördröjd: Handling
Krav: Körsbär, hår, naglar, hudavskrap eller kroppsvätska från offret.
Effekt: Häxan förtrollar körsbären med hjälp av det från offret, så att offret kräks körsbärskärnor varje gång häxan spottar ut körsbärskärnor från skålen. Varje kräkattack ger tre poäng omtöckning till offret, men å andra sidan kan man inte spotta ut kärnor oftare än var tredje runda, eftersom häxan måste konsumera en ansenlig mängd körsbär för att offret ska kräkas. Dessutom finns alltid risken att häxan själv spyr – det kan aldrig vara bra för hälsan att sätta i sig enorma mängder körsbär. Skulle offret svimma finns risken att han kvävs av sina egna spyor, eftersom kräkattackerna inte slutar förrän häxan vill, får slut på körsbär eller mår dåligt själv. Lägger man honom i framstupa sidoläge minskar den risken. Det krävs ett Lätt slag för Läkekonst för att lyckas med detta.

 "Det här är en ganska elak besvärjelse. Den gör egentligen ingen skada, men rätt använd så kan den få vem som helst riktigt rejält utskämd. Jag använde den mot en baron som hotade min herre när baronen var i kyrkan! Han förlorade ganska många allierade då efter att ha spytt dem i knät. Det kunde han gott ha."

Heisenbergs Förbannelse

Bidragsgivare: Krister Sundelin
Tradition:
Häxkonst
Kostnad: 1
Svårighet: 10
Varaktighet: Dygn
Räckvidd: Beröring/Personlig
Tid att kasta: Runda
Krav: En karta som rivs itu.
Effekt: När kartan rivs itu och läggs på offret drabbas denne av Heisenbergs Förbannelse, en elak förbannelse som gör att offret antingen vet var han är eller vart han är på väg, men aldrig båda samtidigt. Regelmässigt innebär det att alla slag för Geografi, Lokalsinne och Lotskunskap i syfte att orientera eller navigera får +6 på motståndet, och personen kommer vara väldigt förvillad och vilsen i största allmänhet.

"Jag vet inte riktigt vem den där Heisenberg egentligen är. Jag träffade honom tillfälligt i Mirthanburg där han i fyllan och villan svamlade om en osäkerhetsrelation som gick ut på ungefär samma sak som besvärjelsen. Jag förstod aldrig vem det var som var osäker eller varför, men jag tyckte det var lämpligt att uppkalla den här besvärjelsen efter den stackars intoxinerade främlingen. Hur som helst så är det fruktansvärt roligt att förbanna en kurir, budbärare eller en blond serveringsflicka med besvärjelsen."

Gaelisk trolldryck

Bidragsgivare: Krister Sundelin
Tradition:
Häxkonst
Kostnad: 5
Svårighet: 16
Varaktighet: Omedelbar
Räckvidd: Beröring/Personlig
Tid att kasta: Glas
Krav: Mistel, stor kittel, vatten, en hel massa mystiska örter, morötter (för smakens skull)
Effekt: Figuren blir onaturligt stark efter att ha druckit av trolldrycken. Man ska dock passa sig för den eftersom man kan råka bli på tok för tjock om man dricker för mycket, till exempel om man råkar ramla i grytan med trolldryck som liten.
Kategori: Häxbrygd
Snabbhet: Minut
Skadevärde: 5+
Omtöckning: 0-1-4
Avklingningstid: Minut
Skråma: Stark blir 1 poäng bättre.
Skada: Stark blir 2 poäng bättre.
Allvarlig Skada: Stark blir 4 poäng bättre.
Allvarlig Skada +10: Stark blir 4 poäng bättre permanent, men offret får också Fet -4 permanent.

"Den här besvärjelsen hade min mormor ärvt av sin far, som i sin tur ärvde den av sina förfäder som i sin tur fick den av en gallisk druid från en liten by nånstans i nordvästra Frankrike. Jag har aldrig provat den, men den låter lite småfarlig."

Stämma blod

Bidragsgivare: Krister Sundelin
Tradition: Häxkonst
Kostnad: 2
Svårighet: 9
Varaktighet: Omedelbar
Räckvidd: Beröring/personlig
Tid att kasta: Runda
Krav: Häxan måste vara kvinna
Effekt: Genom att nudda ett sår eller en skada med två fingrar och befalla det att sluta blöda så slutar det att blöda. Observera att den här besvärjelsen använder sig av den frivilliga regeln om Blödning och Blodförlust.

"Detta är en mycket praktisk besvärjelse, inte så svår att lära sig och mycket omtyckt att användas på skadade. Till och med präster kan förlåta en för att man är häxa om man använder den för att rädda livet på dem. Ett varningens ord, dock: smit från byn illa fort om du nu måste använda besvärjelsen på någon från andligheten. De har en tendens att använda minsta lilla bevis på trolldom mot en om man blir misstänkt för att ha gjort något dumt."


Tillbaka till Västmark