Rollspelssmedjan Stamp of Approval

Rollspelssmedjans kvalitetsstämpel är ett pris som delas ut till de bästa rollspelen som finns på nätet. Det är helt enkelt en kvalitetsstämpel som tilldelas de rollspel som jag i min subjektiva smak finner vara rollspel av god kvalitet. Syftet är att ha en motiverande morot i andra änden av tunneln och på så sätt få folk att skriva och publicera bättre rollspel på nätet.

Det är inte lätt att få kvalitetsstämpeln. Kriterierna är inte många, men de är hårda:

  • Rollspelet ska vara klart! Detta är nog det svåraste hindret - väldigt många rollspel självdör efter kapitlet "Hur man gör en rollperson" eller "Färdigheter". Ett fåtal orkar fortsätta till kapitlet "Strid", men väldigt få orkar faktiskt göra klart rollspelet.
  • Rollspelet ska vara bra! Det ska vara välskrivet, fungera fint och ha en intressant och/eller kul värld. Jag måste erkänna att mörka rollspel har en nackdel i form av att jag avskyr dem, men jag ska försöka bortse från detta vid bedömningen. Rollspelet behöver inte vara snyggt illustrerat eller layoutat - det räcker med att innehållet är bra.
  • Rollspelet ska vara nytänkande! Det ska finnas något nytt hos rollspelet som inte har funnits tidigare. Det får definitivt inte vara ett plagiat från något annat rollspel, och ju mindre jag känner igen från min spelhylla desto större är chansen att stämpeln delas ut.
  • Rollspelet ska vara värt att köpa! Ja, om det hade funnits i butik, alltså. Måttet är ungefär att en sida rollspel kostar ungefär en krona. Är det värt sina pistoler så är det också med stor sannolikhet värd en kvalitetsstämpel.

Skulle ett rollspel fylla dessa kriterier så är risken ganska stor att det stämplas med kvalitetsstämpeln. I så fall listas spelet på den här sidan tillsammans med motivering till varför spelet kvalitetsstämplas och länk till spelet, skaparen får en stämpel tillskickad sig och alla lever lyckliga i alla sina dagar.

Jag har dessvärre inte tid att leta runt bland alla mystiska webbplatser efter bra rollspel, så jag utgår i första hand från webbringen Svenska Rollspelsskapare och i andra hand från de notiser som finns på forumen på www.rollspel.nu. Om någon anser att ett rollspel är tillräckligt bra för att få en kvalitetsstämpel, skicka en adress till mig (OBS! Skicka inte rollspelet! Skicka bara adressen!) så tar jag ställning till det.

Som en jämförelse så skulle jag enbart dela ut stämpeln till två av mina allt för många egna rollspel, nämligen Västmark och Playelf. Resten är inte färdiga, även om de uppfyller resten av kraven till viss del.

 

stampsmall.gif (2587 bytes) Peter Magnussons mörka fantasyrollspel Zhoria vinner faktiskt, trots att det är ett "mörkt" rollspel, den första kvalitetsstämplen. Det är snyggt, det är klart, det är rätt kul och framförallt så är det faktiskt bra! I och för sig så är det väl inte helt unikt, men det sticker ut från mängden tillräckligt mycket för att tillfredsställa mig.
 
stampsmall.gif (2587 bytes) Terra Draconis, Kristoffer Holméns skapelse, får en kvalitetsstämpel framförallt för att skaparen vågar ta avstamp från ett för allmänheten så okänt och onormalt område som antiken, istället för den normala fantasyblandningen av Tolkien och högmedeltid.
 
stampsmall.gif (2587 bytes) MYTH, skapat av Josephine Rosén, är något så unikt som ett rollspel baserat på kort. Det finns inte så många spel som är det, och bara det gör det unikt nog att titta på. Man kan hitta en del influenser från såväl AD&D, SAGA (TSRs kortbaserade spel) och Eon i spelet, men det har ändå en tämligen unik miljö och stämning. Mycket arbete har lagts ner på bakgrunden, och det finns till och med en nedladdningsbar specialkortlek till spelet. MYTH är helt enkelt ett gediget hantverk, och belönas därför med en stadig kvalitetsstämpel i äkta svart!
 
stampsmall.gif (2587 bytes) Aepigon är ett fantasyrollspelssystem med tillhörande spelvärld från Storebror Speldesign. Även om spel och regler håller ihop så levereras de som separata (och rätt små) PDF-filer, som lider av det berömda "du får inte lägga med typsnitten"-problemet. Det sätter ner läsbarheten en hel del, då rubrikerna är skrivna med ett typsnitt som inte följde med PDFarna.

Trots det är det ett väldesignat regelverk med en ganska trevlig och inte allt för normal spelvärld. Det belönas därmed med en stadig kvalitetsstämpel!
 

stampsmall.gif (2587 bytes) In The Dark är det första renodlade skräckrollspel som belönas med en kvalitetsstämpel. I den tämligen dystra världsbilden är det snart dags för den sista tiden, och människan har sig själv att skylla för att ha öppnat dörren.

Rollspelet är enkelt och har mer att göra med att skapa och berätta än att simulera. En intressant grej med spelet är att föra in ett tema kring ett scenario och sedan diskutera det. Även om presentationen kanske lämnar en del att önska (zip-arkiv med RTF-fil) så är det definitivt ett spel som förtjänar sin stämpel.
 

Tillbaka till smedjan