Vi är inte ensamma!

Den femte januari 2077 ändrades vår världsbild, igen.

Fram tills dess hade utvecklingen och utforskningen av vår nära rymd gått i en takt som tillkommit som en balans mellan ekonomisk lönsamhet och visionär idealism. 2008 kom den nya Kretsaren, ett rymdplan som startade och landade som ett flygplan och kunde nå upp till låg omloppsbana på egen hand.

Tack vare Kretsaren kunde man bygga en fast station i omloppsbana och även påbörja det stora steget ut i rymden. "Pathfinder"-sonden till Mars följdes år 2011 upp av en bemannad landstigning på den röda planeten. Expeditionen bekräftade det som man hade misstänkt i nästan tjugo år: liv fanns på Mars, om än bara i mikroskopisk form.

Och därefter spred sig människan som en löpeld i solsystemet. 2019 fanns en fast bosättning på Månen. 2022 byggdes en ny och större roterande rymdstation med material delvis från Månen i hög omloppsbana. 2033 fanns en fast bosättning på Mars, och tio år senare fanns en regelbunden trafik mellan Jorden, Månen och Mars.

Baserna på Månen och Mars är numera självförsörjande och i fallet Mars även självständiga. Baser på Ganymedes, Callisto, Europa och Titan samt i asteroidbältet har satts upp och är i flera fall på väg att få samma självständighetsstatus.

Vi började känna oss säkra, som herrar på täppan.

Natten till den femte januari 2077 vändes allt upp och ner.

Under den natten tog flera radioastronomiska observatorier emot samma signal oberoende av varandra. Ettusen sexhundrasjuttionio blippar och mellanrum registrerades upprepade gånger på Jorden, Månen, Mars och i omloppsbanor runt dessa. Sextusen upprepningar fångades upp innan signalen tystnade.

Signalen avkodades snabbt som en matris av 23x79 bitar. Bilden var identisk med den signal som 1974 sändes ut från Arecibo-teleskopet i Puerto Rico, med enda skillnaden var att den var spegelvänd. Det var som om någon därute, högst 52 ljusår bort, sade "jo, vi har hört er signal och vi har uppfattat den klart och tydligt."

Två månader senare kom en ny signal, ett nytt meddelande, denna gång betydligt större. Även om innebörden av den nya signalen till fullo inte begripits än, och även om det mesta av det som tagits emot redan är känt, så är det inte längre någon fråga om innebörden. Vi är inte längre ensamma. Det finns någon där ute som är villig att kommunicera med oss.

Viss nytta har vi haft av meddelandet. Tack vare de uppgifter som skickats har man just besegrat överljusbarriären. Obemannade sonder har sänts ut till omgivande solsystem och sänt data tillbaka. Det första bemannade överljusskeppet är nästan färdigt.

Mänskligheten har kommit till ett nytt vägskäl. Världen har än en gång omformats och det är nu upp till den mänskliga rasen att omfamna förändringen eller vända ryggen åt den. Vad vi än väljer så är det upp till oss.


Tillbaka till Evangelium