lurva_01.gif (17998 bytes)

Ur-lurvan?

lurva_02.gif (18722 bytes)

Den moderna lurvan


Tillbaka till Eon

Historien om Lurvan

eller "Det Var Lukes Fel"

När man konstruerar en helt ny ras i ett fantasyrollspel så bör man även tänka igenom deras klädstil. Annars blir de bara ännu en konstig variant av människor. Ett väldigt enkelt trick är att låna klädstilar från andra kulturer och tidsperioder, men ibland räcker det inte. Det är då man modifierar kläder.

Ett mycket bra exempel på en sådan stöld/modifiering är misslornas lurva, som för övrigt har ett mycket underligt ursprung. Den kommer nämligen ursprungligen från Star Wars.

Jo, faktiskt! Strax efter att Luke säljer sin landspeeder i första filmen sveper han en poncho om sig. Denna norpades snabbt som ett överplagg till misslorna någon gång innan de hade ramlat in i Eon, men den kändes fel - det var för "mexikanskt" på något sätt. Så ponchon lades på is, och misslorna fick normala medeltida kläder istället.

Tiden gick, och jag började spela en Star Wars: New Republic-kampanj. Min rollperson var en ung jedi-lärling vid namn Kiyone Lerrison (inga poäng till de som kan gissa varifrån léaram-alven Kiyona fick sitt namn). I vanlig ordning gjorde jag en massa skisser på Kiyone i alla möjliga situationer. En av de som jag var mer nöjd med föreställde Kiyone i sin vanliga science fiction-trikå, men med en poncho som överplagg och hopsnärd vid midjan av ett bälte. Eftersom det oftast var ponchon som överlevde i kampanjen - Kiyone blev av med en himla massa kläder på grund av bland annat kejserlig fångenskap och piratangrepp - så blev den så småningom mer eller mindre standardplagg. Hopsnörningen vid midjan blev kvar, men bältet byttes till slut ut mot en lång tygremsa.

Vid det här laget hade arbetet på Eon påbörjats. Min favoritrollperson, Kiyone, kom in i Eon på mer än ett sätt. Namnet norpades till en tidig exempelrollperson som senare blev en riktig rollperson, och hennes kläder kom att användas för misslorna. Den hopsnörda ponchon fick det mer misslelika namnet "lurva".

På senare tid har lurvan kommit att bli riktigt avancerad. I sin senaste inkarnation så fick lurvan mer broderier, väst och finare skor. Kvinnorna fick dessutom förkläde, huvudduk och underkjol, och männen fick ett par byxor och en hatt. På så sätt kom lurvan att bli en traditionell folkdräkt för misslorna. Huvudduken, numera försedd med ett par öronhål, bärs för övrigt endast när man bär högtidsdräkt och aldrig till vardags.

För närvarande är det här som historien om lurvan slutar, men den kommer säkerligen att utvecklas vidare i framtiden.


Tillbaka till Eon