Hem arrow T10-systemet arrow T10-systemet arrow Rävsvans Fria Licens
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Rävsvans Fria Licens PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 1
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-12

Rävsvans Fria Licens

Rävsvans Fria Licens är en liten juridisk harang som i princip säger att upphovsmannen äger texten, men alla andra kan använda den helt eller delvis utan ersättning, om de bara talar om vem som skrev den. Licenstexten klistras lämpligen in först eller sist i det publicerade dokumentet.

Licenstexten

Upphovsrätten till texten tillhör [Upphovsmännen]. Publiceringsrätten lämnas fri för alla och envar att använda helt eller delvis i alla sammanhang, även kommersiella. Verk i vilken texten eller delar därav ingår ska märkas med texten "vissa delar är © [Upphovsmännen]". Upphovsrätt och publiceringsrätt för de delar av texten som ingår i ett sådant verk kvarstår hos [Upphovsmännen]. Upphovsrätt och publiceringsrätt för resten av det verk i vilken texten eller delar därav ingår påverkas inte.

Vad det innebär

Texten säger kort och gott, "det här är min text, men du får använda den fritt om du bara talar om att det är min text".

Det innebär att texten är © [Upphovsmännen], det vill säga ägs av den som skrev texten. Däremot får de användas fritt utan avgift av vem som helst, även i kommersiella sammanhang. Om delar av texten används så ska frasen "vissa delar är © [Upphovsmännen]" skrivas någonstans. Se naturligtvis till att byta ut alla "[Upphovsmännen]" till upphovsmännens namn.

Om delar av texten används så kvarstår upphovsrätten för de delarna hos upphovsmännen. Om någon klipper ut en viss regel och använder den så är det fortfarande din text. Du kan inte kräva någon ersättning om du använder licensen, men å andra sidan så kan den som använde din regel inte stämma dig heller om du använder den, emedan det är din regel och du är snäll och låter honom använda den. Samtidigt kan du inte använda hans text heller - hans text är fortfarande hans, och om inte han ger dig tillåtelse att använda den (till exempel med den här licensen) så får du inte sno den.

That's it. Licensen ger andra helt enkelt rätt att använda texten fritt och efter behag, men förtydligar att du är upphovsmannen och att det är du som godkänner att texten används av alla och envar.

Om du vill hjälpa till ännu mer, sätt gärna in versionsnummer (dvs vilken version din text är) och datum.

< Föregående   Nästa >

Se även
Svansen.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.