Svärdsnyheter

Den här sidan är avsedd för information och nyheter i svärdsvärlden, främst från svensk horisont.

Rekord!

I augusti passerades drömgränsen 100.000 unika besökare sedan webcountern installerades tre år tidigare! Nya rekord har satts: 249 på en dag (den 28/7) och 1149 besökare under en vecka (vecka 31). Högsta antalet besökare under en månad (4611 i januari 2003) står dock kvar. I vilket fall som helst är det roligt att sidan är välbesökt, inte minst med tanke på att den har varit i desperat behov av uppdatering.

Ursäkt

Då jag blev pappa för drygt ett halvår sedan, har fritiden blivit betydligt begränsad. Detta har yttrat sig i att jag inte uppdaterat sidan förrän nu, och att mina svar på email dröjt för länge ibland. Jag beklagar detta.

Flytt!

På grund av att min nuvarande internetleverantör inte tillåter mer än 10 mb hemsidesutrymme (mina hemsidor omfattar 19 mb), kommer den nuvarande adressen att upphöra 040331. Den nya adressen blir http://bjorn.foxtail.nu

Fäkthelg

Föreningen ROST inbjuder till en helgkurs i långsvärd den 15-16 november, där Guy Windsor visar upp den ädla konsten att förvandla motståndare till skivad pastrami. Läs mer här.

Stollaryck

Den 26/8 angrep en mentalt förvirrad man i 30-årsåldern två äldre kvinnor på Kungsholmen i Stockholm. Det är tråkigt att behöva konstatera det, men återigen har katanans, "samurajsvärdets", roll som stollarnas favoritsvärd nr 1 bekräftats. Är det mediamyten om samurajernas överlägsenhet som tilltalar knäppgökarna?

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,351969,00.html

Sedan så inträffade ett par misshandelsfall under september, där sablar figurerade. Utgången verkar i båda fallen inte varit lika blodig. Risken för lagstifting som drabbar svärdshobbyn verkar dock liten. Särskilt som Expressen begår syftningsfel…

Stöld

Ett bödelsvärd stals vid inbrott på Regionmuseet i Kristianstad 2003-09-11. Vaktbolaget, som snabbt var på plats, kunde konstatera att inbrottstjuven eller tjuvarna hade tagit sig förbi de larmade dörrarna, och direkt upp till den permanenta utställningen om Kristianstads stadshistoria, där de hade brutit upp montern som innehöll Kristianstads stads bödelsvärd. Svärdet, som är en deposition från Kulturen i Lund, är troligen från 1600-talet. På klingan finns smedens signatur: "Johannes Wundes in Soligen". På den andra sidan står det "Vim veire pelire lecit", vilket betyder "Det är tillåtet att fördriva våld med våld."

Museichef Barbro Mellander beklagar djupt förlusten av svärdet och är bekymrad över utvecklingen med att museerna alltmer utsätts för stölder. -"Föremålen tillhör allmänheten och vi får inte hamna i en situation där vi av stöldrisk inte längre vågar visa våra samlingar. Det stulna svärdet är unikt och lätt att känna igen varför museet hoppas få hjälp med att återfinna det".

Om du vet något om stölden, kontakta:
Bitr museichef Olof Hermelin
Tel: 044-13 57 70 / 0733-13 57 70
Tf informatör Evelyn Thomasson
Tel: 044-13 57 31 / 0733-13 57 31


Filmjobb

Den 1 februari deltog jag som statist vid inspelningen av den ”dokumentär” om Jan Guillous romanfigur Arn som TV4 kommer att visa i december. Jag bar min Del Tin 2123, och man kunde se svärd från Pavel Moc, Paul Binns och Lutel. Guillou släpade omkring på sitt ena Hector Cole-svärd, men jag fick tyvärr inte möjlighet att hantera det.

Forumstrul

I mitten av februari blossade en konflikt upp, som ledde till att jag lämnade Sword Forum International. Jag var redaktionsmedlem i närmare fem år, men i slutändan visade det sig inte vara värt mycket. Anledningen var att jag till att börja med kom ihop mig med Gus Trim (som jag känt lika länge), en tongivande röst på forumet och vars svärd säljs av SFI för att finansiera verksamheten. Han gjorde några mindre lämpliga kommentarer om huruvida hans svärd är bättre än de svärd som Peter Johnsson tagit fram åt Albion. Jag tog Peter i försvar, och det hela eskalerade, men dessförinnan så postade jag en varning om att tråden kunde balla ur på moderatorsforumet (det är dolt för icke-moderatorer). Det hela ledde till att jag blev anklagad för att försöka vända moderatorerna mot Gus. Jag valde då att lämna redaktionen, men ledningen valde även att kicka mig som moderator. När jag bad Adrian Ko (SFI:s ägare) om en förklaring, fick jag en hoper anklagelser där några var felaktiga, några grundade på missuppfattningar, och en var helt absurd. Jag lovade då att aldrig mer posta på SFI:s forum eller på något annat sätt bidra till SFI så jag kommer aldrig mer att låna den eventuella trovärdighet jag kan ha till ett forum som gått åt en helt annan riktning än det forum jag en gång gick med i. SFI har ett inflytande som börjar bli direkt skadligt, och ledningen är inte kompetent nog att hantera den makt SFI utövar.

Tillökning!

Den 7/3 föddes min son, Karl Hellqvist, på Skövde BB. Han vägde 2920 gram och mätte 50 cm. Jag har redan sett ut det svärd han ska få när han är gammal nog. I och med att jag numera sällat mig till skaran ”stressade småbarnspappor”, ber jag om överseende med att svar på förfrågningar via emal kan ta några dagar.


Kalle, sex dagar gammal

Världens äldsta svärd hittade

Vid arkeologiska grävningar i Arslantepe i Taurusbergen, Turkiet, hittades vad man tror är världens äldsta svärd. De nio svärden tros ha tillverkats omkring år 3300 f.Kr., vilket är omkring 1000 år äldre än tidigare fynd. Svärden är 45-60 cm långa, och gjutna i ett stycke i en koppar/arseniklegering. Valet av legering tyder på att man visste att man kunde förbättra en metalls egenskaper genom att tillsätta en annan metall. Läs mer här: http://dsc.discovery.com/news/briefs/20030324/sword.html

Man greps för misshandel med svärd

Polisen grep tidigt på torsdagsmorgonen 030327 en man i Landskrona misstänkt för att ha huggit en annan man i bröstkorgen, troligen med ett svärd. Den gripne är misstänkt för grov misshandel. Hans offer fördes till Universitetssjukhuset i Lund och var då vid medvetande. Under morgonen röntgades han och fick smärtstillande medel, men polisen kunde inte höra honom. Huggen utdelades i en stuga i ett koloniområde i Landskrona under natten till torsdagen. Ett flertal vittnen finns till händelsen, men enligt inre befäl vid Helsingborgspolisen är uppgifterna om vad som hänt motsägelsefulla och invecklade. (TT)

Avsnoppning

Kommentarer överflödiga.

Ny svärdsbutik

Under våren har Knights of Thule www.knightsofthule.se öppnat en butik utanför Göteborg. Adressen är Göteborgsvägen 65 i Surte. Öppettider: måndag och onsdag 10-13. Tisdag, torsdag och fredag 14-18, lördag 10-14. Är det någon som har vägarna förbi och vill titta in på någon annan tid, så är de välkomna att ringa 070-489 86 19 eller maila info@knightsofthule.se och se om det går att arrangera ett besök.

Kom och lär er medeltida fäktkonst under medeltidsveckan

Tillbringa några dagar i det förflutna. Kom med och lär er grunderna i att fäktas med långsvärdet som användes i Europa mellan 1200-1600 talet. Konsten att fäktas är mycket gammal i Europa. Under två dagar får ni en introduktion i den fäktkonst som den lärdes ut i Tyskland under 1300-1400-Talet. Det är inga krav på förkunskaper eller liknande, man eller kvinna spelar ingen roll. Du får även en grundlig genomgång av stridskonstens historia i Europa från medeltiden fram till upplysningen. Lösa och lediga kläder samt gymnastikskor är det enda som ni behöver. Som avslutning kommer samtliga deltagare att få pröva att hugga med skarpa svärd i testmål. Priset är 600:- för två heldagar exklusive mat. Anmälan och förfrågningar skickas till; david.lindholm@swipnet.se 


Ewart Oakeshott 25/5 1916 – 30/9 2002

Till svärdsentusiasters stora sorg världen över meddelades det i början av oktober att den kände svärdshistorikern Ewart Oakeshott gått ur tiden. Som entusiastisk samlare, produktiv författare och uppskattad föreläsare hade han mer än någon annan förmågan att sprida kunskapen om det medeltida europeiska svärdet. Redan som ung började han samla svärd, och var den förste som såg svärd som något mer än samlingsbara konstföremål. Trots (eller kanske på grund av) att han inte var akademiskt skolad inom arkeologi eller konsthistoria, gjorde han pionjärinsatser som innebar en revolution av sättet att betrakta svärd. Han formulerade en svärdstypologi i sin bok ”The Sword in the Age of Chivalry” (1964) som tog hänsyn till svärdens olika utformning ur en användarsynpunkt, och inte, som ditintills, ur en rent konsthistorisk aspekt. Typologin har sedermera blivit standard, även om Oakeshott själv var den förste att medge att den var långt ifrån fullständig. Genom åren höll han talrika föreläsningar, där han kunde dyka upp med sina svärd i en golfbag, och där åhörarna fick hantera svärden. Med sin bok ”Records of the Medieval Sword” (1994) fördjupade han ämnet så som det presenterats i ”The Sword in the Age of Chivalry”, och tillsammans med ”The Archaeology of Weapons” (1960) så formar böckerna grunden i varje svärdsentusiasts bibliotek. Oakeshott var fast övertygad om att för att förstå svärd måste man hantera dem, och redan för ett par år sedan började han planera för vad som skulle hända med hans samling efter hans död. Det sista han ville var att den skulle splittras på någon vapenauktion och försvinna i privata samlares gömmor, eller hamna i något dammigt museimagasin. Då flera europeiska muséer inte hade möjlighet att uppfylla hans villkor, föll det på The Oakeshott Institute att förvalta hans arv. Samlingen befinner sig redan till största delen i Minneapolis, USA, där den ska vara tillgänglig för allmänheten. Ewart Oakeshott har lämnat oss, men genom sitt livsverk kommer hans namn att leva vidare.

Augusti 2002 var en rekordmånad!

Aldrig tidigare har en månad resulterat i tre rekordnoteringar: flest besökare under ett dygn, under en vecka och under en månad. Den 13/8 noterades 198 unika besökare, och samma vecka hela 1071 besökare. Totalt såg hemsidan 4066 besök, vilket är nästan 500 fler än den förra rekordmånaden (januari i år). Troligen har att göra med att jag publicerade min intervju med Sagan om ringen-svärdens skapare. Totalt har hemsidan haft över 57.000 unika besökare sedan statistiken påbörjades för två år sedan. Fast dagsrekordet blev inte så långlivat: det slogs redan en dryg månad senare, med 201 besök den 26/9.

Ringbrynjehuvor

Tommy Hellman har skrivit en intressant C-uppsats om ringbrynjehuvor. Läs den här: http://home.swipnet.se/~w-64205/cupps.html 


Hemsidan ”byter” namn

Jag upptäckte för en tid sedan att min hemsida inte heter något. Egentligen är det en petitess, men låt det nu vara allmänt kunnigt och veterligt att hädanefter ska min hemsida vara känd som ”Björns svärdssida”. Vad sägs om ett så radikalt och oväntat namn?

Tillökning på svärdssidan

Nej, jag avser inte uppdateringen, utan att det ser ut som om jag kommer att bli pappa (svärdssidan = den manliga sidan av släkten i äldre språkbruk). Om allt går väl så kommer Titti och jag att få vårt första barn i slutet av februari.

Nu över 50.000 unika besökare!

I början av juli passerades 50.000-besöksgränsen. Det innebär att det tagit ungefär ett år och tio månader för att uppnå den siffran, då statistiktjänsten startades i månadsskiftet augusti/september år 2000. Men med tanke på att hemsidan varit igång sedan mars 1999, så får man nog lägga till ytterligare omkring 20.000 besökare. För att vara en starkt specialiserad hemsida är det inte dåligt!

Svärdsfäktning i Stockholm

ARMA Sverige arrangerar en fäkthelg med John Clements. Läs mer här.

O tempora, o mores…

Den 29-årige romaren Franco Magni, en av ett antal ”gladiatorer” och ”legionärer” som poserar för turistfoton utanför Colloseum i Rom, arresterades i början av mars sedan en turist polisanmält honom för att han bar ett stålsvärd till sin rustning. Då italiensk lagstiftning förbjuder innehav av skarpa vapen utan licens, kan den olycklige Magni straffas med upp till tre års fängelse. Han försattes på fri fot sedan svärdet beslagtagits, och får nöja sig med ett svärd av trä eller plast som de andra ”gladiatorerna”… 
http://europe.cnn.com/2002/WORLD/europe/03/12/gladiator.sword/

Sikh of it all

En i Sverige bosatt sikh höll på att drabbas av knivlagen. I samband med svenskaundervisningen skulle han berätta om sin religion och dess föremål. Han visade då upp den lilla rituella dolk, kirpan, som symboliserar plikten att stå upp för de svaga och kampen mot förtryck, och som bärs av alla troende sikher. Det blev uppståndelse i klassen, och rektorn förbjöd sikhen att ha med sig dolken i skolan. Han valde då att stanna hemma, och anmälde händelsen till DO (diskrimineringsombudsmannen). DO bedömde att knivlagen är till för att förhindra våldsbrott, och de fall det anses befogat att bära kniv ska därför bedömas välvilligt. Då dolken dessutom är ett religiöst föremål och vi har religionsfrihet i Sverige, tyckte DO att det var OK för sikhen att bära sin kirpa. (Undrar om man inte skulle starta en religion som omfattar att man bär svärd…)

Göteborg delvis avväpnat

Vid ett besök i Göteborg nyligen, kunde jag konstatera att det blivit svårare att hitta svärd där. Under juni (?) har både Olof Patrik Antik i Antikhallarna lagt ner verksamheten, och Shock upphört med dekorationsvapenförsäljningen i butiken. Nu hade väl inte OP Antik så vidare värst mycket att erbjuda på slutet, och Shocks väggornamentsutbud lockade aldrig mig till köp, men med tanke på bristen på butiker som säljer svärd, så är det inte desto mindre tråkigt att svärdsentusiaster i Göteborg nu har två möjligheter mindre.

Året börjar bra!

Under januari slogs ett rekord: flest antal besökare under en månad – 3584 stycken, och flest antal besökare under ett dygn (6/2): 167 stycken. Vid det här laget har min sida haft runt 40.000 besökare sedan jag började mäta. Tack alla!

Namnbyte

HACA har av någon outgrundlig anledning bytt namn till ARMA. Konstigt, då HACA var väl inarbetat efter flera år. ARMA står för ”The Association for Renaissance Martial Arts”, och kan hittas på www.theARMA.org även om den gamla adressen www.thehaca.com fortfarande gäller.

ARMA i Sverige

ARMA är representerat på tre orter i Sverige: Falun, Malmö och Stockholm. I slutet av september kommer John Clements (författaren av ”Medieval Swordsmanship”) till Stockholm för att hålla i en fäktkurs. Se ARMA Sveriges hemsida för mer information.

http://www.algonet.se/~fahlvik/ARMA_sverige.htm

Auktionspriser

Vid specialauktionen för vapen på Stockholms Auktionsverk 011210 klubbades en s.k. Tönningenvärja (karolinsk värja från omkring år 1700) för 120.000:-! Att karolinska värjor är högvilt för samlare är välkänt, men ibland kan det hela ta sig något absurda uttryck: en relativt nytillverkad s.k. Dahlgrenvärja (m/1685, men smidd under 1900-talets första hälft av J.A. Dahlgren på Vira bruk) gick för 18.000, medan en original-1685:a (i dåligt skick) såldes för 14.000!

Peter Johnsson ställer ut

Vår vän Peter kommer att vara med på knivmässan i Solingen i slutet av april (http://www.klingenmuseum.de/) och kommer även att synas på Stockholms medeltidsmuseum (http://www.medeltidsmuseet.stockholm.se/) i mitten av maj.

Föreläsningar

Jag har föreläst vid ett par tillfällen på sistone, dels för Västergötlands muséums ”riddarklubb” den 19/1, dels för Göta vapenhistoriska sällskap den 7/2. Vidare var jag föremålet för en stort uppslagen intervju i Skövde Nyheter 4/2. Trots att jag själv inte vill betrakta mig som någon form av ”svärdsexpert”, har jag fått den stämplen.

Snusklänkar

Det har kommit till min kännedom att en av länkarna gick till en porrsite. Länken var OK när jag la till den, men har sedan dess inte underhållits av ägaren, utan råkat ut för en otrevlig trend. Tyvärr finns det "pirater" som lägger beslag på förfallna URL:ar, sätter upp en porrsite, och säljer tillbaka adressen för en häftig slant om ursprungsägaren vill ha tillbaka sin adress. Jag har tagit bort länken, och ursäktar för eventuellt obehag.


Tokstolle med svärd

Onsdagen den 12/12 2001 skadades tre poliser lindrigt i samband med att en psykiskt sjuk man skulle omhändertas i sin lägenhet i Helsingborg. Karln använde ”ett svärdsliknande föremål”. Poliserna fördes till sjukhus med ansiktsskador. Den misstänkte mannen kunde gripas. Han var förutom svärdet beväpnad med en yxa, och båda vapnen beslagtogs. 36-åringen misstänks för olaga hot, grov misshandel och mordbrand, då han försökt tända eld på sin lägenhet. Läs mer här: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,113852,00.html

Som vanligt i sådana här historier så rör det sig om mentalt störda personer. Förhoppningsvis förstår berörda myndigheter att ett generellt förbud av en viss vapentyp inte kan förhindra att sådana händelser inträffar, men man kan aldrig vara helt säker. År 2002 är valår – bevaka bevakarna!

Ära och berömmelse!

Jag hade nöjet att se min artikel om löjtnant Edginton i tryck. Den brittiska tidningen ”The Armourer”, specialiserad på samlandet av militära antikviteter, hade fått nys om min artikel och ville trycka den. Den finns med i november/decembernumret 2001. Visserligen var honoraret bara ett friex av tidningen, men fördelarna med att ha fått ett alster i tryck är många när man ska kontakta tidningar, förlag och institutioner.

Gammal bluff?

Peter Johnsson blev för ett tag sedan kontaktad av en kille som ville ha ett ”antikt” svärd reparerat. Det skulle ha köpts i Skottland för en ganska måttlig summa, men med papper på att det var äkta vara. Om kundens intresse var 10-15 år gamla Del Tin-svärd förtäljer dock inte historien, men det var i varje fall vad svärdet var…

Ny butik

Gavelins Sword i Stockhom kommer att öppna en butik. Inga detaljer är kända ännu, men under tiden kan man ta en titt på Gavelins nya hemsida. Den är mycket snyggare och lättare att använda än den gamla. http://www.gavelins.com/sword/

Vikingasvärd hittat på vind

En kvinna hittade ett gammalt vikingasvärd när hon städade vinden på sin gård utanför Östersund. Det hade hittats på 50-talet, men det blev aldrig inlämnat till något museum. Nu har det dock fått ett nytt hem på Länsmuseet i Östersund. Svärdet är ett av bara ett dussintal som hittats i Jämtland, och kan därför betraktas som ett viktigt fynd.

http://212.78.195.3/cgi-bin/framer.pl?f=24&url=193.14.175.105/lto/v2/view_article.asp%3Faid=673900

Besöken ökar

Under hösten har besöken på min hemsida ökat. Med i genomsnitt 2700 besök i månaden, har antalet fördubblats på bara ett år. Tack till alla besökare!

Populär historia

I tidningen Populär historia, nr 5/01, fanns en kort artikel om fäktningens historia. Där kunde man läsa dumheter som t.ex. att ”medeltiden kan därför sägas vara fäktkonstens dekadensperiod”, att ”de tunga rustningarna omöjliggjorde dock ett smidigt sätt att handskas med svärd”, och att ”när krutet introducerades på 1300-talet avtog användandet av rustningar”. Denna hemsidas innehavare kunde ju givetvis inte låta något sådant stå oemotsagt, så i nr 7/01 kom en insändare som sökte punktera myterna. Kampen mot missuppfattningarna måste utkämpas på alla fronter! Sancho, mot väderkvarnarna!


Svärdsköp ledde till forskning

Jag figurerade i en artikel i Birmingham Post 010707 med anledning av att jag sökte efter släktingar till löjtnant Edginton (läs mer här). En av de stora upptäckterna var att journalisten som skrev artikeln hittade löjtnantens dödsruna, varvid jag till sist fick tag på ett foto av honom. I skrivande stund har inga nya upplysningar dykt upp.

Datorstrul resulterade i dålig kundkontakt

På grund av ett omfattande datorfel kunde jag inte kommunicera med mina kunder på närmare två veckor, då emailprogrammet låg otillgängligt. Tack vare omfattande hjälp från min webmaster, Krister Sundelin, kunde till sist allt funka igen. Jag beklagar strulet, som berodde på en defekt hårddisk.

Peter Johnsson på TV igen

Svärdssmeden Peter Johnsson syntes i ett program om kungaparets 25:e bröllopsdag. Han var anlitad som smed på Birka i samband med att kungaparet visade upp ön och museet för släkt och vänner. Tillsammans med sin kollega Per Alnaeus smidde han yxor och annat vikingatida, och förevisade även ett par vikingasvärd de smitt.

Häcktrimmare

En kille som besökte Fulvio Del Tin nyligen noterade att hans utställda falcata (modell 202-A) hade nå’t grönt jox på sig. Han frågade Fulvio vad det var för något, och på sin knaggliga engelska försökte han förklara. Killen fattade inte riktigt, så Fulvio tog honom till fönstret, pekade på den vältrimmade trädgårdshäcken, och sa: ”Göra fyrkantig!”

Slö hjärna och skarpt svärd

Den 27/5 blev två män nedhuggna av en 18-årig, svärdssvingande yngling i Chippenham, England. En 18-årig man fick ena armen nästan avhuggen då han försökte skydda en annan man från vettvillingen. Ett andra offer, en 34-årig man, hittades av polisen liggandes i sitt eget blod med ett huggsår i bakhuvudet. Den tonårige gärningsmannen greps och kommer att åtalas för grov misshandel.

Av någon anledning så är det nästan alltid "samurajsvärd" inblandade i galningars attacker på oskyldiga. Man kan undra varför stollarna dras till katanan och inte det europeiska svärdet. Är det möjligen för att filmer och spel gett dem intrycket att det är ett svärd som gör dem svåröverträffade? Då ett flertal attacker i USA och Storbritannien har ägt rum de senaste åren, så är det galningar i den här klassen som skulle kunna orsaka skärpt lagstiftning mot handel med och innehav av svärd. Som vanligt förstör ett fåtal för det stora flertalet.

Svärdsträff 2001 en succé!

Under pingsten hölls det första skandinaviska seminariet om svärd på Bollerups slott i Skåne. Med över 30 deltagare från Sverige och Norge uppnåddes arrangörernas förväntningar. På programmet stod över tio timmar träning i långsvärdsfäktning à la 1400-tal, samt föreläsningar och testhuggning. Läs mera här.


"Braveheart"-svärdet sålt för $170.000!

Vid en välgörenhetsauktion tidigare i år såldes Mel Gibsons svärd från "Braveheart" för den smått osannolika summan 170.000 dollar (cirka 1,7 miljoner spänn!). Fast med tanke på att pengarna gick till bekämpning av HIV och AIDS bland barn, så är väl inget pris för högt…

Drakdräparsvärd och meteoritjärn

Ett par kompisar har gjort mig uppmärksam på att ett svärdssmidesprojekt står i begrepp att påbörjas. Jag har översätt nyhetstexten, och låter mina egna kommentarer komma i slutet. Kortningar i texten har markerats med (…).

Svärd av meteorit

av Wes Lukoshus
Hammond - 27 mars, 2001

Att dräpa drakar med svärd är kanske något som hör till den mörka medeltidens myter. Men i 2000-talets Amerika så gör en professor i maskinteknik vid Purdue University Calumet sin del för att ta "drakdödarkonsten" till en ny nivå. Någon gång den här våren så avser Harvey Abramowitz från Chicago, en metallurg och docent i maskinteknik, att ta hjälp från yttre rymden för att bidra till skapelsen av det starkaste, tåligaste bredsvärd som någonsin gjorts: "Drakdräparen." I samarbetet med kollegor från Northwestern University, är Abramowitz uppgift att utvinna järn till "Drakdräparens" klinga från en meteorit i ett av Purdue Calumets metallurgilaboratorier.

"Det kommer att vara gjort av en ny metallegering och kommer att bli starkare än någon svärdsklinga," berättar Abramowitz, en infödd New York City-bo, om det unika svärdet. "Tanken är att tillverka 'Drakdräparen' på ett sådant sätt att den blir starkare än både ett samurajsvärd och ett damaskussvärd - och ge det drakdräpande, mytiska egenskaper."

Avsikten med att utvinna järn från meteoriten är att förhöja den mystiska dimensionen hos svärdet - och därigenom öka svärdets lockelse bland samlare, sa Abramowitz. Planen är att tillverka endast en Drakdräpare och sedan auktionera bort det. "Svärdsamlare skulle betala bra för en sådan artifakt," sa Abramowitz, en medlem av fakulteten sedan 14 år, och som kom till Purdue Calumet efter att ha tjänstgjort som forskningsingenjör vid Inland Steel. Utöver svärdets mytiska natur, så har projektet akademiskt värde. "Arbetsgruppen jag jobbat med har kunnat visa, genom att använda en draghållfasthetstestare, att den nya legeringen kan skära genom en jaktkniv likvärdig med ett samurajsvärd," uppgav Abramowitz. "En analys av en klinga i en datormodell, utfört som ett projekt av sistaårsstudenter, förutsade detta. Vår arbetsgrupp bekräftade datormodellen."

(…)

Texten kom från: http://www.spacedaily.com/news/meteor-01a.html

Drakdräparprojektet låter ju häftigt, eller hur? Fast hur är det egentligen? Kan man framställa ett svärd i ett laboratorium och räkna med ett resultat bättre än vad 2000 års smideserfarenhet kan frambringa i mer ordinära stålkvalitéer? Frågan är om vetenskapsmännen har begripit faktorer som hårdhet kontra seghet, vikten av rätt härdnings- och anlöpningsmetoder, klingans utforming och balansering, eggvinklar, etc. Det är lätt att stirra sig blind på en faktor, som i det här fallet stållegeringen, och inte lägga samma vikt vid allt det andra som gör ett svärd till något mer än en vässad metallbit. Att använda meteoritjärn kan visserligen öka hokus-pokusfaktorn, men knappast göra svärdet bättre. Vad som ger mig intrycket att hela projektet inte är 100% seriöst är snacket om "drakdödande". Fantasieggande, visst, men ger det egentligen någon uppfattning om vad svärdet egentligen kan prestera? Vidare så är pratet om att vara starkare än både "samurajsvärd och damaskussvärd" inte vidare seriöst. Ett "samurajsvärd" är i själva verket inte vidare starkt, då den hårda eggen är relativt spröd. Man kan även fråga sig vad Abramowitz menar med "damaskussvärd"; avser han mönstervällt stål, som i dagligt tal kallas "damaskus", eller menar han wootz-stål? Det finns avgörande skillnader. Så till sist det är med att skära genom jaktknivar: visst, det går att med rätt härdning skära i (relativt sett) mjukare metall - det är ett trick många smeder använder för att impa på kunder. Vad som är intressant är om man kan behålla skärpan samtidigt som man kan uppnå den flexibilitet som gör att klingan inte bryts av vid användning. Det finns smeder, som t.ex. Howard Clark i USA, som med relativt enkla stålsorter kunnat får fram klingor som kunnat böjas nästan dubbla, men likväl hållt en hög hårdhetsgrad. Inget mystiskt med det, bortsett från att smeden visste exakt hur han skulle utforma och härda klingan. Nåväl, vi får väl se vad drakdräparprojektet kommer att resultera i, och vad svärdet kommer att auktioneras bort för. Jag bjuder en spänn.


Karolinervärja stulen

Den 12/1 2001 stals en infanteriofficersvärja av kommendertyp från ett församlingshem i Sala. Den har enligt uppgift tillhört underlöjtnanten vid Svea Artilleriregemente Wilhelm von Schwerin, som stupade vid Oravais 1808. Värjan var vid tillfället för stölden draperad med ett svart sorgflor, och betraktas som mycket värdefull. Sprid gärna denna information till så många som möjligt, så vi kan återbörda den till dess rättmätiga ägare.
Detta är en vidarebefodran från L-G Rosengren i Sala. Mvh Peter Holmgren holmgren@zeta.telenordia.se
Nerike-Wermelands Caroliner.


Framgångar för min svärdssida!

Januari blev en rekordmånad för min svärdssida, med 2365 unika besök! Under vecka 4 gjordes 641 besök, vilket var första gången siffran översteg 500/vecka. Bästa dagen var 24/1, då 128 besökare tittade in. Totalt har drygt 7500 besök gjorts sedan september förra året, vilket borde göra att sidan under sina snart 2 år haft gott och väl 20.000 besökare. Tack alla!

Stärkt Eurokurs

Då euron har stärkts i förhållande till den svenska kronan, ser jag mig tvungen att justera upp mina priser på Del Tin-svärden. Höjningen blir på 3-4%, vilket gör en hundralapp på priset. Redan lagda beställningar påverkas inte.

Stressed for success

Efter att ha synts i ett tre minuter långt inslag i "Antikrundan" den 24/1, har Peter Johnsson fått över 100 förfrågningar via email. Han kommer snart att ha sin egen hemsida, där besökaren kommer att hitta bilder, artiklar, en FAQ samt information om priser på svärd han kan göra.

Det svenska stålet biter

VapenTidningen har äntligen insett att "vapen" inte bara är pistoler och jaktvapen. I nummer 1/2001 finns en trevlig artikel om karolinervärjor, med flera fina färgbilder.

"Sting" gör filmdebut

…och då talar vi inte om sångaren i Police (som ju redan varit med i ett gäng filmer), utan Frodos svärd i den kommande Sagan om Ringen-filmen. Här ses Frodo (Elijah Wood) hålla i Bilbos gamla svärd från "The Hobbit".

Del Tin i reklamfilm?

Har ni sett reklamfilmen för Start frukostflingor? I en uppenbar pastisch på "Monty Python and the Holy Grail" kämpar tre riddare om rätten till en bra frukost. Ett par av svärden ser ut att vara Del Tin-modeller (2121 och 2132?). "Sluta jiddra! Börja trolla!"

Katanabluff

En pålitlig källa uppger att nytillverkade, billiga katanor från Sydostasien säljs som "äkta" japanska officerssvärd från Andra världskriget av minst en antikhandlare i Stockholm. Kanske är handlaren omedveten om vad det är han säljer, så det är kanske inte fråga om medvetet bedrägeri. Då svärden kostar mindre än 100:- att köpa in, men säljs för bortåt 6000:-, så gör man ett extremt dåligt köp om man tror att det är äkta vara. Man känner igen de falska svärden på att de har smal klinga, ingen synlig hamon, allmänt slarvigt hantverk, samt vid närmare inspektion tydligt articifiell åldring av metallskidan. Varning!

Svärd stulet!

Klicka för stor bildEn av mina kunder har blivit bestulen på sitt Del Tin-svärd. Det är samma modell som det på bilden, men med ståltrådslindat grepp och sliten klinga (efter stålvapenstrid). Upplysningar om det stulna svärdet mottages tacksamt!

Peter och Svante utställda!

Historiska muséet i Stockholm öppnade den 11/2 en utställning om vapen, som ska hålla på i ett halvår. Gamla vikingatida och medeltida vapen ställs ut tillsammans med nytillverkade kopior av dem. Peter bidrar med sin kopia av Svante Nilsson Stures svärd, som här för första gången visas offentligt tillsammans med originalet! http://www.historiska.se/

Döingar på Nätet

Slaget på Korsbetingen år 1361 resulterade i 1800 döda. När man grävde ut gravarna i början av 1900-talet, fick man vittnesbörd om våldsamheten i medeltida krigföring. Titta på http://www.historiska.se/exhibitions/korsbetningen/ och se själva!


Peter Johnsson i "Antikrundan"!

Peter kommer att vara med i det avsnitt som spelats in i Arboga. Se honom demonstrera svärdssmide och hur vasst man kan slipa ett svärd! Slå på SVT1 onsdagen den 24:e januari klockan 20.00.

Svärdskurs i Danmark

Massimo Malipiero, italiensk fäktare i Fiore Dei Liberis tradition, kommer att hålla en kurs i medeltida fäktning under Odense Middelalder Dage (1-5 juli 2001). Information kommer att återfinnas på http://www.h-f.dk/

Livechatt

Gavelins Sword erbjuder livechatt om svärd måndagar 20.00-21.00: www.gavelins.com/sword


"That's no knife…"

Natten till 001112 greps en 55-årig man in Jönköping för att ha hotat en grupp ungdomar som väsnats utanför hans hus. Vapnet han viftade med var ett "meterlångt svärd". Han var vid tillfället onykter, och kan räkna med tråkigheter för bl.a. olaga hot.

Antik artikel

Tidningen Antik & Auktion har i sitt novembernummer en mycket trevlig artikel om svärd. Betoningen är på svärd från 1600-talet och framåt, med flera läckra bilder och intressant text.

Söndagsmässa

Den 29/10 hölls en mässa för vapen- och militariaentusiaster i Solnahallen. Utöver uniformer, medaljer, hjälmar och gamla gevär, kunde man även hitta över 200 svärd och sablar till priser från 1000-lappen och uppåt. Betoningen låg på militära vapen från 1800-talet, svenskt och utländskt. Bortsett från en gubbe, som försökte slå i mig att en korroderad grossemesser från 1400-talet skulle vara en vikingatida scramasax, så verkade försäljarna överlag hederliga och kunniga. Jag köpte en svensk artillerisabel m/1831 och en hirschfängare (kortsvärd för jakt) för sammanlagt 3300:-. Det var inga större problem att pruta 10% om man ville, särskilt när det började närma sig stängningsdags… Nästa mässa anordnas 29/4 2001. Det finns även preliminära datum för vapenmässor i Malmö (4/3 2001) och Göteborg (8/4 2001).

"Är ni så många?"

Sedan början av september har jag haft en webbtracker kopplad till svärdssidan, och enligt den så är det omkring 300 unika besök per vecka. Besökare från inte mindre än tjugo länder har funnit nåt skoj eller användbart på den här sidan.

"Jag svär på att den var så här lång!"

Inte mindre än två svärd har hittats i Vättern i år. I maj fick en fiskare ett slagsvärd från omkring år 1500 i sitt nät. Då det var 60 meter djupt på platsen, och att han såg vad det var han hade fått i nätet, var han mycket försiktig de sista metrarna så att det inte skulle lossna och sjunka till botten igen. Svärdet var fortfarande i sin skida, och greppet var välbehållet. Tyvärr så hade ett halvt årtusende i vattnet gjort klingan till en svampig, rostig massa, men ändå så är fyndet anmärkningsvärt. Svärdet är 123 cm långt och väger 2,3 kilo i nuvarande skick. Det fick genomgå konservering i Stockholm (kostnad: 45.000:-!), och kommer att finnas till beskådande på Andréemuséet i Gränna. (Källa: Jönköpings-Posten 000607)

Det andra svärdet hittades utanför Hästholmen i Östergötland i augusti. En sportdykare såg något sticka upp ur bottensanden, och i tron att det var ett gammalt gångjärn så drog han upp det. Istället visade det sig vara ett vikingasvärd, omkring 1000-1200 år gammalt. Det var fortfarande i sin skida, men tyvärr så bröts udden samt skidans doppsko av när det drogs upp ur sanden. Dess återstående längd är 80 cm, och likt svärdet ovan så var greppet ganska välbehållet. Även detta svärd har fått transporteras till Stockholm för konservering (annar rostar det sönder på bara några dagar i kontakt med luft eller syrerikt vatten). Inte sedan mitten av 90-talet har man hittat några svärd i Vättern, vilket ändå får betraktas som ovanligt ofta. Det senaste fyndet var ett bronsålderssvärd som hittades av marinarkeologer utanför Jönköping. (Källa: Östgöta-Correspondenten 000905)

Bättre fäkta än illa fly

Några stridskonstintresserade killar var i Polen nyligen och deltog i ett seminarium som hölls av John Clements från HACA (läs mer här). Nu funderar de på att själva på att arrangera ett seminarium med träning till nästa höst, och även att starta Sveriges och Europas första HACA-grupp.