Att tänka på

Svärd och andra vapen omfattas av det s k knivförbudet, och kan därmed beslagtas om de bärs på allmän plats. Transport av vapnen är tillåten om de är paketerade; tumregeln är att de inte ska synas och inte kunna dras. Detta gäller även om man går klädd i historisk dräkt; dock brukar det gå att få ett tillfälligt tillstånd om man pratar med Polisen innan. Se till att få det skriftligt. Genom att säkra svärdet med en snodd kan man hindra att det dras lättvindigt, och sådant ansvarstagande brukar tilltala ordningsmakten. Ute i skogen (i princip utanför stadsplanerat område) och på egen tomt är det däremot OK att bära och använda sitt vapen.

Här följer den lagtext som reglerar bärandet av bland annat knivar, dolkar och svärd:

Lag (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

1 § Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats eller inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs.

Förbudet i första stycket gäller inte, om föremålet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller visst uppdrag eller om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.

Stickvapen eller knivar som är konstruerade så att klingan eller bladet snabbt kan fällas eller skjutas ut ur sitt skaft (springstiletter eller springknivar) får inte innehas av personer under 21 år. Lag (1990:413).

2 § Knogjärn, kaststjärnor eller andra sådana föremål som är särskilt ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa samt springstiletter eller springknivar får inte överlåtas till personer under 21 år eller saluhållas. Lag (1990:413).

3 § I fråga om vapen och andra föremål som vapenlagen (1996:67) är tillämplig på gäller föreskrifterna där i stället för denna lag. Lag (1996:69).

4 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 1 eller 2 § skall dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall döms inte till ansvar.

5 § Knivar eller andra föremål som innehafts i strid mot 1 § eller som överlåtits eller saluhållits i strid mot 2 § skall förklaras förverkade, om det inte är uppenbart oskäligt. Lag (1990:413).

Som den observanta märkt, används termen "stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa". Detta skulle kunna läsas på sådant sätt att slöade vapen inte skulle kunna omfattas av lagen, men man kan lika gärna hävda att dessa omfattas av termen "andra föremål". Ta inga risker - kolla med Polisen först.

Det händer att jag får frågan om jag kan fixa stridsgissel (ball-and-chain), etc. Här är Tullens regler mycket tydliga:

Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen

(…)
3 § Lagen är tillämplig endast beträffande följande varor:
(…)
7. springstiletter, springknivar, knogjärn, kaststjärnor, riv- eller nithandskar, batonger, karatepinnar, blydaggar, spikklubbor och liknande,

Samma regler gäller införsel från länder utanför EU. Vapen såsom hjälmkrossare hamnar i en gråzon, då en tolkning av begreppet "spikklubbor och liknande" skulle kunna omfatta dem. Varför man inte i så fall förbjuder slagträn av hickory och aluminium överstiger mitt förstånd - de får ju till och med säljas fritt!

Till sist några ord om att vifta med svärd och andra vapen. Tänk på att man inte ska: