Med så många rollspel i omlopp kan det vara svårt att välja vilket som passar en. Som ren konsumenthjälp har jag samlat ihop ett antal olika jämförelser mellan rollspel och något som vi alla känner till – fordon.

Har ni fler förslag på bilar så skicka dem gärna till mig.

Krille


Rollspel och bilar

AD&D: Thunderbird. En gång i tiden vägarnas kung. Numera hopplöst föråldrad, och i de fall man fortfarande kör den så är den totalrenoverad.

All Flesh Must Be Eaten: En slåttermaskin. Kan användas till endast en sak, men å andra sidan far den fram som en... öh... slåttermaskin när den gör det.

Ars Magica: Ferrari Testarossa. Rena magin under huven, men kräver en van förare. Det kan sluta med katastrof om man inte kan hantera den, men annars är det en underbar maskin, snabb och med ljuvliga landsvägsegenskaper. Är dock tämligen usel i stadstrafik.

Blue Planet: En miniubåt.

Call of Cthulhu: den klassiska jeepen. Gammal men tålig, lättmekad och mångsidig. Slutar aldrig att rulla.

Changeling: Dr Snuggles rymdraket, Sprutti-bang-bang.

Chock/gamla varianten av Chill: En rostig trabant. Liten och knappt fungerande, men har på samma sätt som Citroën CV-4 ett visst perverst kultvärde. I övrigt ingen statuspryl.

Conspiracy X: Svart Ford med kraftigt tonade rutor. Mysig interiör dock och en snabb motor, dessutom ingår ospårbara nummerplåtar. Som byggd för att stoppa nyfikna FBI-agenter som inte vet vad som är bäst för sig.

Drakar&Demoner Chronopia: En Opel. Lättkörd men med dåligt rostskydd och ett stånkande avgasrör.

Drakar&Demoner: SAAB 95 Kombi - en klassiker som kan användas till allt och har blivit förnyad gång på gång. Många anser att de gamla SAABarna var bättre än de nya som strular hela tiden.

Dream Park: En vespa. Liten, smidig, billig och rätt fräck. Man kan göra allt med den som en bil kan göra, om man bara låtsas att man kör bil.

Dungeons&Dragons: Maserati S-30. En sportbil i absolut toppklass – för en herrans massa år sedan, vill säga. Nu för tiden hopplöst ensidig och framförallt omkörd, men frambringar mängder med nostalgi hos entusiaster och veteraner.

Dungeons&Dragons 3rd Edition: DeLorean. Den snygga finishen och det fräcka utseendet lyckas på något sätt dölja att det faktiskt är en gammal bil.

Earthdawn: Nyreleasen av Volkswagen Beetle. På ytan likadan som tidigare klassiker, men annorlunda under skalet.

Elfquest: En beachbuggy. Ser häftig ut, men har ett begränsat användningsområde. 

Eon: En tjugofyrameters långtradare. Kan ta vad som helst till var som helst. Kraftfull, men tung och allt annat än snabb och med usel accelerationsförmåga. Det går fortare utan släp.

Fading Suns: En av sextiotalets konceptbilar för framtidens motorfordonsteknik - slimmad, läcker men missade målet.

Feng Shui: En stuntmodifierad motorcykel från Honda, inklusive egen stuntman och inbyggd k-pist.

Fuzion: Volvo 740. Rollspelens nya sossecontainer. Lite nyare är GURPS, löser uppgiften även den men är fortfarande gråtrist.

Gemini: Mercedes A-Klasse. Liten, smidig, fräck som få men har problem med väghållningen. Relativt god support dock från tillverkaren, men är inte byggd för svenska vägförhållanden.

Gränsvärldar: En rymdfärja. Inga gränser, når alltid sitt mål. Har en underbar känsla av tyngdlöshet. Kräver en massa jobb inför varje uppskjutning.

GURPS: Volvo 240. Rollspelens sossecontainer – den sköter sin uppgift, den fungerar, är säker, kan utrustas med allt, men är gråtrist.

HârnMaster: Jaguar. Statusmärke, dyr, gott hantverk, för finsmakare men inte utan problem.

nyttikon.gif (211 bytes) Hero Wars (vilket eventuellt kommer att kallas Heroquest framöver): En solcellsdirven experimentbil. Ett extremt avskalat experiment. Det hade varit en utmärkt idé om det fungerade, men det gör det bara under idealiska omständigheter

James Bond: Aston Martin. Med all utrustning. Förstås.

Klassisk Traveller: Chevy Van. Stor, stabil och säker, men känns lite föråldrad idag.

Kult: En likbil utan ratt. Den ser bra och lite läskig ut men går inte att styra så man vet aldrig var man hamnar. Dessutom så stannar motorn oftare än första versionen av Windows 95...

Mekton Z: En snövessla med flygegenskaper.

MERP: En sån där liten "hobbygrävskopa" som många fastighetsskötare har. Används till samma sak som schaktmaskinen Rolemaster, men klarar inte lika mycket.

Mutant Chronicles: Ford Edsel. Ser häftig ut, men hamnar snabbt på skroten.

Mutant: En kraftig amerikansk pickup från sent åttiotal. Enkel och brummar mycket.

Neotech 2: Ford Taurus etanoldriven miljöbil. Ser liten och fin ut. Skiljer sig från mängden. Senaste motortekniken. Automatlåda som krånglar trots enkla lägen. Lovar mycket i framtiden. Mycket lyx och lull-lull som hör till amerikanska produkter. Svårt med reservdelar och tillbehör. Går sönder alldeles för lätt.

Paranoia: Citroën CV-4. Komplett livsfarlig men fruktansvärt kul och kultig!

Pendragon: Rolls Royce Silver Phantom. Engelsk, elegant, används i generationer, men med begränsat användningsområde.

Phoenix Command: Stridsvagn 103. Tung, ålderdomlig, kräver att alla i den vet hur man kör den och är enbart avsedd för strid. Det finns inget rum för passagerare och den är usel för normal körning.

Rolemaster: En riktigt stor schaktmaskin på larvband. Lika stor, lika tung och lika snabb.

Sengoku: Mitsubishi Zero. Spelet fullkomligt flyger fram, men har starka militära undertoner. 

Shadowrun: Mitsubishi Space Wagon. Futuristisk, fräck, klarar mycket men är omöjlig att reparera.

Skymningshem: Opel Agila. Liten bil med enorma accelerationsmöjligheter. Ser lite rolig ut.

Space 1889: Häst och vagn. Primitivt, men funktionellt och i högsta grad charmigt.

Star Trek TNG RPG: En av de nya konceptbilarna för framtidens motorfordonsteknik - slimmad, läcker men långt före sin tid.

Star Wars: Porsche 911. Snabb, fräsig och läcker, men kan egentligen bara användas till en sak – motorvägskörning.

Teenagers from Outer Space: Ett hemmabygge i form av en cabbad och kortad hundkoja med en ny front från en engelsk sportbil. Allt för att avvika från mängden.

Toon: En Sinclair 5 (eldriven bil som datortillverkaren Sinclair byggde innan han började bygga datorer). Kul koncept men inte lämpat för något seriöst.

Top Secret: En fyradörrars Nissan Sunny. Inte lika statusfylld som James Bond, men definitivt bättre byggd.

TORG: En Volvo 740 Kombi. Kan användas till allt och den funkar.

Tribe8: New Yorks tunnelbana. Snabb och praktisk, men med dystopisk underton och en viss ohälsosam faktor. 

Trollvinter: Öppen vagn dragen av vita hästar, med egen livréklädd kusk. Som gjord för romantiska utflykter och oerhört charmig.

Twilight 2000: En militärgrön gengasdriven lastbil. Det flakutrymme som inte tas upp av gengasaggregatet och extra bränsle tas upp av en tripodmonterad kulsprita.

Usagi Yojimbo RPG: Mitsubishi Galant. Liten, smidig japan med en del krut under huven.

Vampire: En svart Cadillac-limousin med tintade rutor – coolt men med begränsad användbarhet utanför städerna.

Västmark: Audi Quattro. Krut under huven, suverän väghållning men ändå till ett överkomligt pris.

Vägen: En cykel. Det enklaste man kan tänka sig, men funkar om man inte är så van, inte orkar köra ut bilen ur garaget eller inte behöver ta sig så långt.

Warhammer Fantasy Roleplay: Draculas hästskjuts. 

Werewolf: En armégrön humwee med kulspruta på taket och fredsmärke målat på taket. En ball och våldsam kombination som dock inte lämpar sig särskilt mycket för nåt annat än att köra över svarta cadillac-limousiner med.

Western: Ånglok med gnistfångare på skorstenen, en postvagn, en godsvagn och två knakande passagerarvagnar med träbänkar.