USSC Little Big Horn

ev_lbh.jpg (11516 bytes)USSC Little Big Horn är ett medeltungt stridsskepp i den amerikanska rymdflottan med skrovnummer MOV-741. Hon är ca 220 meter lång, sensorantenner inte inräknade, och 56 meter tvärs över skrovet (73 meter över utblåsringen). Det är ett ganska nytt skepp av Snow Creek-klassen, en klass som är känd för att vara stryktålig och tungt beväpnad, men inte snabb. Hon har en maximal acceleration på 1,8 G i 40 sekunder, detta trots en tomvikt på 144060 ton, och skeppet har en normal uthållighet på 15 månader, huvudsakligen begränsad i mängden förnödenheter som skeppet bär med sig. Skeppets besättning är 230 man stark. Inga särskilda modifikationer har gjorts från den grundläggande Snow Creek-klassen utom att sensormatriserna är förbättrade och försvarsnätet är förstärkt från 22 stycken klass 12-lasrar till 26 stycken klass 14-lasrar.

Ända sedan 2050-talet har den så kallade cylindermodellen varit dominerande i krigsskeppsdesign. Little Big Horn är, grovt räknat, en cylinder med klotformad topp och konisk botten. Mitt på sitter en utblåsring, där den heta väteplasman blåses ut. Alla utrymmen är staplade på varandra innanför skrovet. Liksom alla nyare krigsskepp lagras bränslet, väte, i nanografit. Ett fint nät av grafittrådar gör att man kan trycka in nästan 12 gånger så mycket väte i en viss volym jämfört med flytande väte, tack vare att vätet hålls på plats av grafiten. Bränsletankarna är placerade så att dessa tar stryk i första hand – eftersom det inte finns något syre i rymden är detta tämligen säkert.

USSC Little Big Horn försvann i mars 2101. Ingen vet vad som hände, men plötsligt tändes huvudmotorerna och Little Big Horn slet sig loss från sina dockningshållare vid L5-basen. En hel underhållssektion förstördes och 223 personer miste livet. 158 personer försvann med USSC Little Big Horn och antas vara döda. Det ryktas om en väpnad utbrytning på L5, men alla detaljer är hemligstämplade, inklusive eventuella kursobservationer efter utbrytningen.

En större flottstyrka baserad kring det tunga stridsskeppet USSC William Clinton lämnade L5 strax efter incidenten med bana mot Mars med beräknad ankomst i november 2101. En stor del av flottstyrkan består av en expeditionsenhet från marinkåren, vilket kan tyda på ett landstigningsförsök. Ingen vet om de två incidenterna är relaterade till varandra, men avfärden från Mars av den ryska tunga kryssaren KKV Vjatjeslav Molotov med eskort har fördröjts till nästa fönster i februari 2102, tills man vet vad den amerikanska flottgruppen har tänkt med sin snabba Mars-bana. Spionverksamhet på Jorden har satt igång på högvarv och både JDTs jordiska medlemsstater, de marsianska staterna och USA har börjat med strategiska förberedelser. Situationen kan lätt komma att eskaleras i november när Clinton-flottstyrkan anländer.

Skeppsdata

Skala: 8
Svårhanterlighet: 27
Drivmedel: 160
Vapen: Tolv robottuber med 148 robotar (Smart vapen, Skala 8, SV 86, PV 4, Räckvidd [8,16,36,144]), 26 närförsvarslaserkanoner (Skala 4, SV 14, PV 2, Räckvidd [1,2,5,12], Eldh 26)
Träffområden: se tabell
Skadegränser: Skr 1-25, LS 26-75, AS 76-125, KS 126-175, DS 75+
Chockvärde: 11

Träfftabell

Slå en tärning för att avgöra om skeppet träffas överskepps eller nederskepps. Slå sedan en tärning till för att avgöra vilken sektion.

Tärningsslag Sektion Skyddsvärde System
Överskepps, udda 1 Övre sensormatris 6 Sensorer uppåt och sidledes, kommunikation
2-3 Övre vapendäck 6 Sex robottuber, 74 robotar
4-5 Övre bränsletank 6 Bränsletank 1 (40 poäng drivmedel)
6 Bryggdäck 6 Brygga, eldledningssystem
7 Officersdäck 6 Bostadsutrymmen, livsuppehållande system
8 Övre mässdäck 6 Bostadsutrymmen, livsuppehållande system, förnödenheter
9 Nedre mässdäck 6 Bostadsutrymmen, livsuppehållande system, förnödenheter
10 Midskepps vapendäck 6 Närförsvarsbatterier; 26 st klass 14-lasrar
Nedskepps, jämnt 1-2 Båtdäck 6 Två skyttlar i varsin docka.
3 Övre midskepps bränsletank 6 Övre drivutblås, bränsletank 2 (40 poäng drivmedel)
4-5 Maskindäck, med reaktor och drivsystem 6 Reaktor, drivsystem, utblåsring
6 Nedre midskepps bränsletank 6 Nedre drivutblås, bränsletank 3 (40 poäng drivmedel)
7 Nedre vapendäck 6 Sex robottuber, 74 robotar
8-9 Nedre bränsletank 6 Bränsletank 4 (40 poäng drivmedel)
10 Nedre sensormatris 6 Sensorer nedåt och sidledes, kommunikation

Äventyrsuppslag

lbh_mars.jpg (3004 bytes)Dagens uppenbara fråga är naturligtvis varför Little Big Horn försvann och till vart. Det finns många möjligheter i detta.

På Jorden kan man låta rollpersonerna dras in i en spionhistoria utan dess like. Det cirkulerar rykten om att USA har ett program för att ta fram en slags supermänniska, en android eller klon som är speciellt lämpad för strid. Enligt ryktet ska man ha haft problem med programmet strax före Little Big Horns försvinnande. Bland annat ska man ha haft någon form av våldsamt problem vid Dreamland-basen, mer känd som Area 51, som krävde insats av Navy SEAL. USA har dessutom, strax efter Dreamland- och L5-incidenten, radikalt ökat säkerheten vid sina svarta projekt och snabbmönstrat och skickat iväg en expeditionsenhet marinkårssoldater till Mars. Jobbar man lite kan man säkert få reda på att Little Big Horns sista kända bana skulle föra henne till Mars i slutet på oktober. Det är uppenbart att USA har som syfte att ta tillbaka Little Big Horn och de hemligheter som finns där, eventuellt med en landstigning som avledande manöver.

Vilket dessutom för oss till det andra äventyrsuppslaget: om rollpersonerna är på Mars så kallas de omedelbart in till militär tjänstgöring i slutet på augusti och tvingas ligga i beredskap under hela november om amerikanerna skulle försöka göra en landstigning. En krigsintresserad spelledare kan låta rollpersonerna hamna i direkt konfrontation med amerikanerna på ytan, medan en mer action-intresserad spelledare kan låta rollpersonerna hamna i konfrontation med amerikansk-stödda terrorister eller till och med amerikanska specialstyrkor.

Är rollpersonerna verksamma i rymden ovanför Mars, till exempel om de sysslar med gruvdrift eller transport, så kan de komma över en mörk och kall massa med bana mot Mars. Det är naturligtvis USSC Little Big Horn. I så fall blir det mycket intressant om de bordar skeppet för att få bärgarlönen. Utnyttja hela registret med otäcka övergivna rymdskeppsvrak och ta inspiration från såväl Alien som Avgrunden och Event Horizon. Trots allt, rollpersonerna lär bli de första som får reda på varför Little Big Horn försvann och om ryktet om klonade supersoldater är sant, och innanmätet på ett kallt och mörkt rymdskepp är inte det bästa stället att få reda på det…

Renderingar av Marcus Borbely


Tillbaka till Rymdskepp