Hem arrow Västmark arrow Regeltillägg arrow Extraregler till Västmark
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Extraregler till Västmark PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 0
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-14
Artikelindex
Extraregler till Västmark
Samvetskval sida 1
Samvetskval sida 2
Samvetskval sida 3
Erfarenhet på annat sätt
Specialiseringar
Svårigheter vid motsatt slag
Stridsmodifikationer
Lathundar
Råsopsregeln och Boromirs regel
Läkning och blodförlust
Långsamma skador och köldskador

Lejonhjärta

Att inte visa hjältemod när man har egenskapen Lejonhjärta ger Samvetskval, även om det faktiskt inte fanns något annat val. Varje gång man flyr från en strid så får man Samvetskval, även om oddsen var hopplösa. Likaså att bryta ihop under tortyr eller att bli skrämd, även av övernaturligheter. Mängden Samvetskval är lika med egenskapen Lejonhjärta, men modifieras med minus ett om oddsen var hopplösa.

Bot: Det enda sättet att bli av med Samvetskval som man fått genom att inte vara hjältemodig när man har egenskapen Lejonhjärta är att vara ännu mer hjältemodig. Om man tidigare var hjältemodig till gränsen på dumdristig så bör man definitivt gå förbi den gränsen för att bli av med Samvetskval.

Adel

Om man har egenskapen Adel så kan man få Samvetskval om någon förolämpar ens familj och vapen. På samma sätt som förolämpning under Heder ovan, så får man ett poäng Samvetskval (eller möjligen fler om förolämpningen är mycket grov) i samma ögonblick som förolämpningen utslungas. Det krävs dock att förolämparen åtminstone är adel själv – bönder förväntas mer eller mindre att förolämpa adeln, så de behöver man aldrig ta på allvar. En annan adelsman däremot…

Bot: Det är relativt enkelt att bli av med Samvetskval för förolämpningar. Så fort man framför en utmaning till den förolämpande att avgöra saken man mot man (eller genom förkämpe) så försvinner ett poäng Samvetskval. Lyckas man (eller ens förkämpe) besegra motståndaren i duellen försvinner resten av det Samvetskval man fick för förolämpningen.

Edsvuren

Att bryta mot sitt ord ger lika många poäng Samvetskval som egenskapens omvända värde. Bryter man mot en ed värd –3 poäng så får man också 3 poäng Samvetskval.

Bot: Det är oerhört svårt att göra bot för ett sådant brott. Att be om förlåtelse är det första steget, men det krävs också att man ska få förlåtelse av den som har drabbats av edsbrottet. Man måste till att börja med göra rätt för sig. En eadsgild, eller den bot man måste betala, bestäms som en femtedels wargild per poäng som egenskapen Edsvuren är värd. Edsvuren –3 ger alltså att den eadsgild som måste betalas är tre femtedels wargild. Man kan heller inte bli av med det sista poänget Samvetskval som edsbrottet gav om inte figuren ber om och får förlåtelse för sitt brott. I endera fallet bör man få nackdelen Dåligt Rykte till –1, eller sänka den ett steg om man redan har den, om man bryter mot en ed och det blir känt.

Fiende

Samvetskval kan man få från fiendskap, om någon oinsatt blir lidande på grund av det. Man kan också få Samvetskval om man försitter ett tillfälle att skada sin fiende. Grundregeln är att om någon annan blir skadad på grund av fiendskapen och fienden inte blir skadad, eller om man försitter en chans att skada fienden, så får man Samvetskval.

Bot: Det finns två sätt att göra något åt Samvetskval från fiendskap. Om en person skadas på grund av fiendskapen, men fienden inte blir det, så kan man ersätta den skadade så gott man kan. En halv wargild (beräknas av den skadades wargild) som ersättning tar bort en poäng Samvetskval. Det andra sättet är att ge den slemme fi på tafsen. Lyckas man skada fienden på något sätt så försvinner en eller flera poäng Samvetskval.< Föregående   Nästa >

Se även
blahimmel.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.