Hem arrow Västmark arrow Artiklar arrow Om den gamla tron
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Om den gamla tron PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 1
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-09
Artikelindex
Den gamla tron title=Den gamla tron på Lyonia
Sida 2
De gamla, nuvarande och kommande gudarna
I praktiken
Geis
Offer
Högtider

Den gamla tron är på många sätt en mycket praktisk religion. Den är inte centralstyrd på något sätt (annat än från gudarna) och man får sällan någon paradox som de kristna lätt drabbas av när Gud alltid "slåss på vår sida" oavsett vem man är och därför måste slåss på båda sidor. I den gamla tron ber man gudarna om en ynnest, ofta i utbyte mot en offergåva, och om gudarna inte går med på det så beror det säkert på någon oförrätt som man har gjort tidigare i livet.

Prästerskapet

I den gamla tron finns tre olika sorters präster: druider, barder och vergobreter. Druiderna är visa män och är de i prästerskapet som står närmast gudarna och det är druiderna som utför de flesta av den gamla trons ceremonier. Druiderna är kunniga i många olika ämnen bland annat läkekonst, örtkunskap och häxkonster. Givetvis är inte alla druider bevandrade i häxkonst men en ganska stor del av dem är det. Druiderna fungerar förutom som rent religiösa funktionärer också som läkare, lärare och lärda. Av hävd är det förbjudet för druider att äga eller använda föremål av stål, mässing eller brons. De flesta druider är män men det finns ett fåtal kvinnliga.

Barderna är utbildade i sång, musik, skaldekonst och historia. Det är bardernas uppgift att minas det förflutna så att det förflutna kan fortsätta existera. Barderna utför dessutom vissa av den gamla trons ceremonier, de bistår med musik till många andra och de fungerar som lärare. En bard är en religiös funktionär; en profan musikant kallas gerthyn. Det är ett brott mot geis för en bard att använda en skarp egg mot någon. Å andra sidan är det ett brott mot geis att ens dra blankt mot en bard. Av den anledningen fungerar barder ofta som budbärare och förhandlare i krigstid. Alla sanna barder har en anwn (anoon), ett kvinnligt andeväsen som sin ständiga följeslagare. Det är ytterst sällan som någon, ens barden, ser en anwn, men hon finns där och är källan till bardens inspiration. Om han förolämpar henne, till exempel genom att förneka hennes existens, ta sig en kvinna eller lära sig så mycket som namnet på en enda bokstav så kommer hon lämna honom. Därför lever barder i celibat och tvingas lära sig allt utantill. Även om en anwn skänker barden mycket så tar hon åtskilligt. Bardens förnuft är det första som försvinner – långsamt blir han allt mer galen. Sedan suger bardens anwn livskraften ur honom, vilket ger honom ett kort liv. Barder kan enbart vara män.

Vergobreten är en religiös domare. Hans uppgift är att döma efter de gudomliga lagarna, de så kallade geasa, lagar som stiftats av druider som stått mycket nära gudarna och vars syfte är att ingen människa skall förtörna gudarna. Det enda straff som kan utmätas är döden men man dödar aldrig den dömde. Man börjar bara betrakta honom som en död. Vergobreten väljs av alla vuxna i klanen, byn eller vilken enhet som nu är aktuell och han sitter på livstid. Vergobreter kan vara både män och kvinnor.< Föregående   Nästa >

Se även
girighet.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.