Hem arrow Nyheter arrow Senaste nytt arrow Rapport från Limbo: Fimbulvinter
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Rapport från Limbo: Fimbulvinter PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 2
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2007-10-31
Vi lever. Bara så ni vet. Vi har ganska många bollar i luften, men just på grund av att de är så många så går det ganska långsamt på var och en. Jag tänkte dock prata lite om vad vi sysslar med just nu i en serie artiklar, och börjar med rollspelet Fimbulvinter.


Fimbulvinter är ett fornnördiskt fantasyrollspel med regelmässig grund i Basic Roleplaying. Världen är en karg fantasyvärld inspirerad av den fornnordiska världsbilden och till viss del tagen bokstavligt. Nu är den sista tiden här: fimbulvintern har drabbat världen och världsbranden närmar sig.

Reglerna börjar arta sig. Till och med magin, som har varit en större stötesten, verkar kunna lösa sig snyggt. Det blir en hel del hjälpmedel i spelet, som markörer för att visa avståndsändring, kort som magihjälpmedel osv, men de underlättar en hel del och gör spelet klart mycket enklare och mer snabbspelat. Nu är det mest det tråkiga listskrivandet kvar, det vill säga färdighetsbeskrivningar, besvärjelser och för- och nackdelar.

Världsbeskrivningen börjar också ta sig, men långsammare. Jag experimenterade med olika former av lexikaliska beskrivningar, men har mer och mer fastnat för en dialog/monologform. I dialogen pratar Kråk Tollund med kvinnorna Syn, Gefjun och Var, och i monologerna är det någon av dem som berättar om världen, oftast i krönikeform eller sagoform.

Det lustiga är att även "yrkesbeskrivningar" kom att få samma form. Jag började med något mer akademiskt och beskrivande med stämningstexter, men sen blev stämningstexterna så mycket mer inspirerande så att det enda som behövdes därutöver var spelvärdena. Någon lexikalisk beskrivning behövdes inte. Rasbeskrivningarna kommer också att få samma form.

Språket är ganska knepigt. Jag är såpass petig med det och försöker få en mer kärv och korthuggen ton i språket, snarare än ett mer utbroderat eller akademiskt språk. Det ska även omfatta reglerna, så även om reglerna är klara så behövs en massa redaktionellt arbete där för att få tonen konsekvent.

När jobbet blir klart vet jag inte, men en öppen beta är nog inte så långt borta. Fimbulvinter kommer nog inte att släppas som bok, utan blir en klase PDFer på hemsidan istället.
< Föregående   Nästa >

Se även
blahimmel.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.