Hem arrow Nyheter arrow På gång arrow Varför suger spelledare
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Varför suger spelledare PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 10
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2006-08-15

Av någon lustig anledning så suger alla spelledare. Det är i alla fall vad de säger till mig när jag frågar dem om de vill spelleda Andra Imperiet (eller Västmark för den delen, eller vilket annat rollspel som helst) på konvent. Well, here's some news for you: ni ljuger.

Och här är orsaken: när jag frågar en person så är det oftast någon som jag känner någorlunda. Jag har förmodligen munhuggits med er på konvent eller forum och har fått ett visst grepp om hur ni är som person. Hade jag inte trott att ni hade klarat jobbet så hade jag inte frågat.

Men det finns faktiskt en sorts spelledare som suger. Jag brukar få några av dem på varje konvent, ofta på grund av att jag i ren desperation inte får tag på några andra. Man märker dem på en underlig prioritering: de har tre sidor regler att läsa och tjugo sidor äventyr. Men eftersom de inte orkar läsa reglerna så friformar de. De orkar faktiskt inte ens hålla sig vakna under de fem minuter som jag spenderar på att förklara hur reglerna fungerar under spelledargenomgången.

Well, problemet för min del är att jag arrangerar Andra Imperiet på konvent som en tjänst åt potentiella kunder. Många av dem som anmäler sig vill testa Andra Imperiet! De vill inte bara uppleva ett koolt äventyr, de vill också få prova på ett koolt rollspel. Den där friformande spelledaren har just förnekat kunderna den möjligheten. Ett par skräckexempel har inte ens lämnat in utvärderingen av sin spelgrupp och berövar dem därför möjligheten till en plats på prispallen på prisutdelningen efteråt.

Sen finns det naturligtvis några worst case-scenarier också, nämligen de spelledare som enbart är ute efter den där matkupongen och gratisinträdet, och egentligen inte vill spelleda alls. Han sitter ofta där oinspirerad, och pinar sig igenom äventyret så att han blir klar nån gång och få sin matkupong och sin kråka så att han kan få tillbaka inträdet.

Och det suger! Faktiskt! Inget sagt annars om spelledarens fantastiska berättarförmåga eller tempokänsla eller whatnot (den sistnämnda worst case-scenariet har inte ens det), men han gör inte sitt jobb! Han ger mig och mitt rollspel dåligt intryck, och det enda som jag kan tänka mig ger sämre intryck är att inte få prova på det alls (fast ibland tvekar jag till och med på den punkten).

Så ursäkta mig om jag säger det, men om du säger "jag suger som spelledare" när jag frågar om du vill spelleda Andra Imperiet så tror jag inte på dig. Jämfört med ovanstående skräckscenarier så är du ett under!

< Föregående   Nästa >

Se även
girighet.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.