Hem arrow Nyheter arrow På gång arrow Vad är biblioteksvärlden
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Vad är biblioteksvärlden PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 6
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2006-06-10

"Biblioteksvärlden" är projektnamnet på ett rollspel som jag håller på att utveckla. Rollspelet är ett mysigt fantasyrollspel som handlar om äventyr i ett gigantiskt bibliotek, som är så stort att det täcker en hel planet i ett kilometertjockt lager. Oroa dig inte, det finns en bakgrundsståry som bortförklarar det. Men det är inte ett realistiskt rollspel, och det är inte ett intrigbaserat rollspel. Det är knappt så att det finns en metaplott i det. Däremot ska det vara kul, spännande och fantasikittlande, samt enkelt och trevligt, och det ska fungera för nybörjare.

Bakgrunden är att det en gång i tiden fanns ett stort imperium som färdades mellan stjärnorna i enorma eterskepp. Kruxet var att de inte hade uppfunnit CD-skivan, flashminnet eller hårddisken, så information fick lagras på det gamla hederliga sättet: som bokstäver på papper. Med ett stort imperium så blir det mycket papper, så mycket att det till slut behövdes ett bibliotek så stort att det täckte en hel värld i ett kilometertjockt lager för att förvara alla böcker. Sen kollapsade imperiet, som imperier gör då och då, och biblioteksvärlden fick klara sig själv.

Eftersom näringsvärdet i böcker inte är så högt - därmed inget sagt om fiberinnehållet - så var det inte så många som klarade sig. De som överlevde gör det genom att odla svamp i övergivna läsesalar, där små samhällen har växt fram. Handel mellan samhällena kräver expeditioner genom korridorer, boktravar och lager med bokhyllor överallt. De är inte helt ofarliga, eftersom en del av biblioteket användes som museum och zoo för att visa upp och forska kring alla mystiska varelser som fanns på imperiets många världar. En hel del av dessa varelser har alldeles för många tänder för expeditionernas väl och ve.

Till att börja med, det finns ingen enskild förebild från litteratur eller film. De största influenserna kommer från filmen Labyrinth (den skitkoola labyrinten och alla knasiga saker och varelser i den) och mangan Negima! (biblioteket på högstadieskolan är så stort att det finns en studentförening som sysslar med att utforska den och göra expeditioner i dess inre). Vissa småinfluenser kommer från alla möjliga mystiska ställen, inklusive mmorpg't ROSE Online (hattarna), Linda och Valentin (den sjunkande staden), Neverwhere (alla häftiga underjordiska platser), Star Wars (Coruscant), Sagan om Ringen (Moria), Skattkammarplaneten (eterseglarna) och en massa annat. Men den viktiga influensen är fortfarande Labyrinth och Negima.

Man ska nog inte uppskatta BESM Dungeon som en slags anti-influens: jag hade förväntat mig en modul om dungeoneering, men vad jag fick var en... tja, en dungeon i äkta 1980-talsanda, inklusive en taffligt hopslängd by med tillhörande land och lite nya monster till BESM. Det andades mycket Dimön över modulen, och även om det var nostalgiskt så var det ju inte "rätt". I vilket fall så var BESM Dungeon så att säga startskottet för biblioteksvärlden genom att vara så "fel". Den här gången skulle det göras "rätt", liksom.

I nuläget så kommer spelsystemet att bli en Basic Roleplaying-klon, det vill säga att man slår under ett färdighetsvärde med en procenttärning. Förmodligen blir det skadenivåer istället för kroppspoäng, och det kommer att få ett kreativt initiativsystem som tar hänsyn till vapenlängder och avstånd utan att för den delen vara ohanterligt jobbigt. Det kommer finnas möjlighet att spela en klase olika raser och man kan skapa egna raser om de inte räcker, och färdighetssystemet blir en form av trädsystem, där man måste ha ett visst värde i en färdighet för att få börja skaffa en annan färdighet.

Biblioteksvärlden har diskuterats både i kanalen #rpgonline på ircnet, och i rollspelsskaparforumet på www.rollspel.nu, men det är dags att ta fram hela projektet till mer "officiell status".

Biblioteksvärlden är ett typiskt arbetsprojekt för mig. Det går inte att säga när det blir klart, eller i vilken form det kommer ges ut, eller hur stort det blir. Det har byggts upp, demonterats och pusslats ihop igen så många gånger att jag har tappat räkningen. Jag har jobbat på det i ett par år, och nu börjar det kännas som att det skulle kunna gå att pussla ihop något spelbart. Det har i vilket fall som helst gått så långt att det är dags att lyfta fram projektet i ljuset, så att folk kan se och tycka till om det.

< Föregående

Se även
Svansen.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.