Böcker och filmer om svärd, vapen och rustningar

Följande förteckning är över ett urval böcker på ämnet gamla vapen och rustningar. Vissa är klassiker, andra är mindre bra.

Amberger, J. Christoph: The Secret History of the Sword (ISBN 1-892515-04-0). En historik över bruket av svärd genom århundradena, med betoning på tiden efter år 1600. Boken omfattar ett antal essäer och är därför ingen linjär historik. Författaren har utkämpat sju skarpa mensurdueller (tysk studentfäktning med skarpa rapirer som ofta resulterar i ärrade ansikten), så han vet hur det är när blodet flödar. Roande och informativ.

Anglo, Sydney: The Martial Arts of Renaissance Europe (ISBN 0-300-08352-1) Singapore, 2000: Boken är något rörig, men är en sammanställning över de olika fäktmästarna under högmedeltiden och renässansen. Han har en historikers hållning till ämnet, så det är inte en träningsmanual utan mer ett översiktsverk. Anglo riktar skarp kritik mot tidigare forskning, särkilt den under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet då den oftast är partisk med sportfäktningen och dess utövare. Han försöker slå hål på myter och skrönor genom att källkritiskt granska historiska uppgifter. Boken är lite av ett måste för den som vill forska och träna utifrån de äldre fäktningsmanuskript som finns kvar åt eftervärlden.
Recenserad av: Nils-Erik Fahlvik

Cederlöf, Olle: Vapnens historia (alternativ titel: Historiens plogbillar). Föråldrad och opålitlig bok om vapen och rustningar. Tyvärr en av de få böcker på ämnet som finns på svenska.

Clements, John: Medieval Swordsmanship (ISBN 1-58160-004-6). Den definitiva handboken om man vill lära sig slåss med medeltida svärd. Innehåller mängder av illustrationer samt historik över svärd och sköldar.

Clements, John: Renaissance Swordsmanship (IBSN 0-87364-919-2). Rikt illustrerad handbok med autentiska tekniker för rapir- och värjfäktning.

Cope, Anne (red.): Swords and Hilt Weapons (ISBN 1-85375-133-2). Bra översikt över eggvapen från alla tider och kulturer.

Dolínek, Vladimir; Durdík, Jan: The Encyclopedia of European Historical Weapons (ISBN 0-600-57538-1) Denna intressanta bok har viss betoning på Central- och Östeuropa.

Ducklin, Keith; Waller, John: Sword Fighting (ISBN 0-7090-6703-8) Robert Hale Ltd, London 2001, £15.99. Den här boken är inte en handbok i hur man fäktas i allmänhet, utan en instruktion i fäktning för scen och film. Författarna har många års erfarenhet av fäktning och stridsuppvisningar, och ambitionen är att arrangera realistiska men ändå säkra fighter. Läsaren får en genomgång i grunderna, vapenval och dramaturgi, och sedan en räcka ”färdigförpackade” strider, där förloppen exemplifieras steg-för-steg med teckningar. Långsvärd, svärd och bucklare, värja och dolk med fler kombinationer finns med. Boken har sitt främsta värde för de som vill på kort tid kunna repetera in dramatiska strider utan att behöva en massa förkunskaper.

Edge, David; Paddock, John M.: Arms & Armor of the Medieval Knight (ISBN 0-517-10319-2). Utmärkt introduktion till medeltidens vapen och rustningar.

Embleton, Gerry; Howe, John: The Medieval Soldier - 15th Century Campaign Life Recreated in Colour Photographs (ISBN 1-85915-036-5). Bok med utmärkta rekonstruktioner av det sena 1400-talets soldater, porträtterade av The Company of Saint George. Drygt 250 färgfoton.

Johnsson, Peter: Svante Nilsson Stures svärd - ett försök till rekonstruktion (ISBN 91-630-8170-9.) 44 s. Häftad. Över 70 s/v foton och teckningar. Se även recension nedan

Lindholm, David: Knightly Art of the Longsword (ISBN 1-58160-410-6) Nypublicerad bok som behandlar Sigmund Ringecks bearbetning av Lichtenauers fäkthandbok. Detta är första delen av två, och inriktar sig på långsvärdsfäktningen. Lindholm är arkeolog och medeltidsfäktare, vilket gör att boken håller både god akademisk klass och relevans för fäktare. Boken är rikt illustrerad med teckningar som beskriver de olika teknikerna, inklusive diagram för fotarbetet. Tillsammans med Toblers bok (se nedan) så har man två tidvis olika tolkningar av samma text, vilket gör att man kan dra sina egna slutsatser om vad som funkar bäst för en själv. Boken innehåller även ett par artiklar med Peter Johnsson som (med)författare.

Nordström, Lena (red.): White Arms of the Royal Armoury (ISBN 91-7810-165-4). Katalog över Livrustkammarens blankvapen. Massor av svartvita foton samt några i färg.

Oakeshott, Ewart: The Archaeology of Weapons (ISBN 0-486-29288-6). Klassisk översikt över vapnens historia från antiken till medeltiden.

Oakeshott, Ewart: The Sword in the Age of Chivalry (ISBN 0-85115-362-3). Klassisk genomgång av det medeltida svärdets olika varianter. Rikt illustrerad med svartvita teckningar och foton av över 200 svärd.

Oakeshott, Ewart: Records of the Medieval Sword (ISBN 0-85115-566-9). En modern klassiker och bra referens för att förstå det medeltida svärdet. Bör kompletteras med The Sword in the Age of Chivalry.

Pardoel, Henk: The Complete Bibliography of the Art and Sport of Fencing (ISBN 0-88911-724-1), Ottawa 1996: Om man verkligen forskar i ämnet "historiska fäktmanualer" så kan en bibliografi komma väl till pass. Den berättar var skrifterna finns, tyvärr fick han inte Livrustkammaren att sända över sin lista, så de ca 1200 böckerna som finns där är inte med. Några småfel har också smugit sig in, men i övrigt en lämplig bok för den som fastnat i svärdsträsket.
Recenserad av: Nils-Erik Fahlvik

Peterson, Harold L.: Daggers and Fighting Knives of the World (ISBN 0-486-41743-3). Denna bok är ursprungligen från 1968, men kom ut i nytryck 2001. En av få översiktliga böcker som finns på ämnet knivar och dolkar från stenåldern till år 1900.

Reid, William: Vapen genom tiderna (ISBN 91-46-16818-4). Rörig men faktaspäckad bok om vapen från antiken till 1970-talet. Inga foton; endast teckningar.

Talhoffer, Hans: Medieval Combat (ISBN 1-85367-418-4). Översatt och redigerad av Mark Rector. Översättning till engelska av den klassiska fäkthandboken från 1467. Lämplig för mer erfarna utövare, och då gärna i kombination med John Clements' "Medieval Swordsmanship"

Tobler, Christian: Secrets of German Medieval Swordsmanship (ISBN 1-891448-07-2). Den här nya boken från Chivalry Bookshelf är en ordentlig genomgång av tysk fäktning under sent 1300-tal och 1400-talet, så som den nedtecknades av fäktmästaren Johannes Liechtenauer och kommenterades av Sigmund Ringeck. Tillsammans med den tyske fäktaren Jörg Bellinghausen har Tobler gett sig på att översätta och tolka de 600 år gamla handböckerna. På bortåt 400 sidor illustreras de olika teknikerna med hjälp av hundratals svartvita foton. Det är inte bara långsvärdsfäktning som behandlas, utan även fäktning med svärd och bucklare, strid med spjut, brottning med mera. På senare år har det publicerats flera handböcker på ämnet, men det här är nog en av de mest uttömmande. Boken är inte billig (jag gav 550:- för den på amazon.co.uk), men om man är seriöst intresserad av ämnet så är den ett givet köp.

Wagner, Eduard: Svärd och dolkar från hela världen (ISBN 91-7406-208-5). Denna snart 20 år gamla bok finns på bibliotek och antikvariat. Bildmaterialet består av teckningar av varierande kvalitet. Titelns "…från hela världen" betyder "Europa", med betoning på 1600- till 1800-talens militära blankvapen. Värd att skaffa om man hittar den för några tior.

Wilkinson, Frederick: Vapen och rustningar (ISBN 91-85500-06-2). En översikt som täcker allt från flintdolkar till kulsprutor.

Yukawa, Yoshi: Japanska svärd (ISBN 91-502-1012-2). En kort men bra introduktion till det japanska svärdet.

Fäktfilmer på video

Visserligen kan man inte lära sig fäktas något vidare väl enbart med utgångspunkt från böcker och filmer, men man kan komma en bit på traven. Jag äger tre filmer som behandlar fäktkonst. Samtliga är producerade under 1990-talet och har engelsk speakerröst.

Medieval Swordfighting
Denna 35 minuter långa film är en introduktion till Fiore dei Liberis liv och verk. Hans "Flos duellatorum" från 1410 är en av de tidigaste fäkthandböckerna som bevarats. Filmen visar en del tekniker utförda av Compagnia de' Malipiero, allt i tidstypiska dräkter och miljöer. Engelsk speaker.

The Flower of the Battle
Uppföljaren till Medieval Swordfighting är 47 minuter lång, och bygger vidare på teknikerna demonstrerade i den första filmen. Strid med dolk, svärd, pålvapen, spjut, till häst, samt brottning introduceras av Compagnia de' Malipiero, som tidigare i tidstypiska dräkter, rustningar och miljöer i dramatiserade episoder. Engelsk speaker.

Masters of Defence/How a Man Schall be Armyd: Denna video har två delar. Den första behandlar fäktkonstens förvandling från år 1500 till 1800, och är 22 minuter lång. Många snygga fäktsekvenser i autentiska miljöer och med deltagarna i tidstypiska dräkter. Ett par av fäktarna, John Waller och Mike Loades, hör till Englands främsta experter på området. Den andra delen är på 12 minuter och visar hur en riddare (Waller) rustas i 1500-talsrustning. Mycket instruktiv för de som tror att rustningar var klumpiga och tunga. Filmen kostar £11.95 (1999) och kan köpas från Royal Armouries i Leeds, England (som även producerat den).

The Blow by Blow Guide to Swordfighting: Mike Loades ligger bakom denna 96 minuter långa introduktion till fäktning i tidig 1600-talsstil. Syftet är att kunna genomföra en trovärdig duell med rapir och dolk för scen eller film. En historik och praktiska tips hinns också med. De historiska avsnitten är i tidstypisk miljö och dräkt, medan instruktionsdelen är i en träningssal. 

Videon finns att köpa från Archery Centre i England för £19,90. Leon Paul i England har också "The Blow-by-Blow Guide", och även "Masters of Defence/How a Man Should Be
Armyd".

Svante Nilsson Stures svärd - ett försök till rekonstruktion

ISBN 91-630-8170-9. 44 s. Häftad. Över 70 s/v foton och teckningar. Eget förlag 1999.

Peter Johnsson är förmodligen Sveriges och en av Europas skickligaste svärdssmeder, detta trots en ganska begränsad produktion. Han har, till skillnad från många amatörer inom området, förstått de principer som gör ett svärd till ett effektivt verktyg, och hans hantverksskicklighet säkerställer att resultatet blir både vackert och funktionellt. Som examensarbete vid Stenebyskolan i Dals Långed valde han att smida en rekonstruktion av riksföreståndaren Svante Nilsson Stures svärd. Svante dog 1512 och gravsattes i Västerås domkyrka. Vid öppnandet av hans grav återfanns hans svärd i kistan; ett ytterst sällsynt exempel på att svärdet kunde följa med i graven. Det var korroderat men blev ändå föremål för analys av vapenhistorikern Heribert Seitz (Fornvännen 1959). Närmare 40 år senare blev svärdet ånyo uppmärksammat, nu av Peter Johnsson och Patrik Djurfeldt. De detaljstuderade svärdet och gjorde flera upptäckter. Analysen blev underlag för Johnssons försök till rekonstruktion av svärdet. Häftet om hans arbete med svärdet är en koncentrerad och en för svenska förhållanden närmast unik sammanställning om det medeltida svärdet. Författaren börjar med att presentera Svante Nilsson Sture, för att sedan gå över till att beskriva tidens fäktkonst. Han fortsätter med en presentation av det medeltida svärdet med utgångspunkt från Ewart Oakeshotts typologi. Därefter kommer ett kapitel om hur det medeltida svärdet smiddes, innan författaren går in på originalsvärdets utseende och konstruktion. Så följer en beskrivning av hur själva tillverkningen av rekonstruktionen gick till, vilket är intressant läsning för de som tror att svärd bara är större knivar. Slutligen så bjuds läsaren på en introduktion till principerna för svärdets dynamik, vilket borde vara en ögonöppnare för många. En källförteckning avslutar boken.

Boken är trots sitt blygsamma format en guldgruva för den som har ett intresse för medeltida svärd och deras tillverkning. Det enda klagomålet man kan ha är att texten skulle mått bra av en noggrannare korrekturläsning, men i övrigt är det en lättillgänglig och informativ text. Illustrationerna är svartvita foton och teckningar, i huvudsak författarens egna (och han är en skicklig illustratör). Så, om man är det minsta intresserad av svärd, så är "Svante Nilsson Stures svärd" väl värd att skaffa.

(Boken är dessvärre slutsåld men kan komma i ny upplaga)