Svärdskonstens utveckling under 1500- och 1600-talen

meyer.gif (75970 bytes)På grund av förändringar i krigföringen kom svärdets betydelse på slagfältet att minska. Det var fortfarande ett viktigt personligt vapen, men krutvapnen kom för alltid att skifta balansen. Samtidigt blev fäktkonsten något som praktiserades allt mer i det civila livet, och under 1500-talet blev det vanligt att bära en värja till civil dräkt. I dåtidens städer var värjan något av ett "värstingvapen", samtidigt som det även bars av samhällets översta skikt. 1500-talets värja var ett vapen lämpat för både hugg och stöt. Mot slutet av seklet kom rapiren att bli allt mer populär. Till skillnad från värjan kan inte rapiren hugga; den är ett utpräglat stötvapen. Som en följd av det ökade vapenbärandet blev efterfrågan på undervisning allt större. Medeltidens fäktmästare och deras handböcker fick sina efterträdare i de nya, moderna stilarna.

En av dåtidens främsta fäktmästare var italienaren Camille Agrippa. Han var varm förespråkare för stöten och lät publicera sin bok Trattato di Scienza d'Arme 1553. En landsman till Agrippa (båda var från Milano) var Giacomo di Grassi, som förfinade bland annat Agrippas läror och beskrev parader med klingan. Han publicerade sin bok, Ragione di Adoprar Sicuramente l'Arme, 1570, och 1594 gavs den ut i England under titlen True Arte of Defence. Boken blev mycket inflytelserik och inspirerade andra författare till liknande verk. Det fanns många olika tekniker under denna turbulenta period då värjor och rapirer förekom samtidigt. paradox.gif (19576 bytes)En fäktmästare som var mindre imponerad av rapirfäktningen var engelsmannen George Silver. Han förordade fäktning med relativt kraftiga värjor, och han favoriserade hugget framför stöten. I sin bok Paradoxes of Defence från 1599 (och uppföljaren Brief Instructions Upon My Paradoxes of Defence) gick han till attack mot främst den italienska rapirskolan. Han var den förste som beskrev principen för parad - ripost. Han angav även fyra fundamentala regler, på vilka han grundade sina teorier: judgement, distance, time and place (fast man kan ju fråga sig om inte dessa begrepp alltid utgjort fundamenten i framgångsrik fäktning).

De gamla mästarnas läror blev om inte bortglömda så i varje fall huvudsakligen studerade på ett teoretiskt plan. Återtryck av deras böcker är svåra att finna, men tack vare Internet så finns flera fäktböcker utlagda på nätet. Här är några intressanta webbade versioner av tre kända böcker.

Giacomo di Grassi: True arte of Defence http://www.cs.unc.edu/~hudson/digrassi/
George Silver: Paradoxes of Defence http://www.thehaca.com/pdf/GSilver.htm
George Silver: Brief Instructions Upon My Paradoxes of Defence http://www.thehaca.com/pdf/BriefInstruct.htm