Björns frågelåda

Jag får en hel del frågor om svärd, och tänkte att en del av svaren kan vara av intresse för en större publik. Här är några av de frågor som kommit in från och med januari 2001 och framåt. Frågorna och svaren har redigerats så lite som möjligt.

Fråga: Finns det några bra böcker att köpa där jag kan finna information om hur man tillverkar rustningar och svärd, samt böcker som behandlar ämnet medeltida fäktning.  Då är min inriktning riktad åt det praktiska teknikerna, så är jag väldigt tacksam om du kunde tipsa mig om några sådana böcker.

Svar: Det finns några böcker som borde kunna hjälpa dig, även om en del inte kan läras in enbart via böcker. Böckerna kostar en hel del, så det är inte billigt, men de kan betraktas som standardverk inom sina respektive områden. Priserna är från www.bol.com

F: Jag söker replikor på karolinervärjor. Kan du tipsa mig var jag hittar sådana?

S: Bra replikor av karolinervärjor är inte lätta att hitta. Det finns ingen nutida tillverkare med någon sorts produktion, vad jag vet. Under 1900-talets första hälft tillverkades kopior av en smed som hette J.A. Dahlgren och som var den siste klingsmeden på Wira bruk. Han tillverkade 76 numrerade kopior av 1685 års värja under åren 1916-1947, men de var inte några superhöjdare. På senare år har en snubbe som heter Bernhard Englund tillverkat värjor, men han saknar en klingleverantör sedan några år tillbaka. Så finns det mer eller mindre hemsnickrade värjor som används i karolinerföreningar, men det är knappast grejor avsedda för öppna marknaden. Själv har jag lösa planer på att lägga ut en beställning på kopior från någon lämplig smed, men det är som sagt inget bestämt.

Frågan är även vad du letar efter. Kommissvärjan m/1685? 1701:an? Ryttarvärjan ca. 1680? 1711:an? De billigaste bland antika värjor är kortade 1685:or. Ett ex som saknar originallindning och tumring, och som har en trött klinga kan fås för 5000:-. Ett fint, okortat ex kan gå på 20-25000:-. De andra modellerna ligger på 50.000 och uppåt. Priserna på original har stigit med närmare 50% de senaste fyra åren.

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer just nu. Jag känner dock en samlare som har flera fina originalvärjor som han kan låta mig använda som förlagor till eventuella replikor. Vi får väl se...

F: Jag undrar om du känner till någon affär i Sverige som säljer Sagan om Ringen-svärden?

S: Man kan hitta kopior av svärden från Sagan om Ringen-filmerna på KnivNet. http://www.garderoben.se/ 4000:- för Glamdring (ej avsedd att kunna användas till annat än dekoration) kan låta häftigt, men det är i varje fall 1500:- billigare än Fantasia... http://www.fantasia.nu/index2.html Om man letar runt, kan man hitta svärden för omkring 3000:- i USA.

F: Jo det är så att jag har ett svärd eller stor kniv påminner om ett japanskt svärd. Det har handtag och slida helt av elfenben med japanska eller kinesiska motiv inskurna. Tror du att det kan var något av värde?

S: Det "kortsvärd" du beskriver låter som de enklare japanska souvenirvapen som såldes till t.ex. sjömän under 1800-talet och 1900-talets första årtionden. Värdet är inte särskilt högt, då klingorna vanligen är av låg kvalitet. En gissning är ett värde på max 1500:-, men kan givetvis variera både uppåt och neråt.

F: Läste på Er sida om gunto från 2:a världskriget men vad är ett sånt svärd värt ungefär?

S: Omöjligt att säga. Det finns gunto som är av usel kvalitet (aluminiumgrepp och framslipad klinga) och de som är av god kvalitet. Många av de gunto som säljs på internetauktioner och hos antikhandlare är kanske bara värda hälften av det begärda priset; man kan skylla hypningen av japanska svärd för den utvecklingen. Kolla The Japanese Sword Index http://japanesesword.homestead.com/ för mer information om gunto (och andra japanska svärd). Förhoppningsvis ska du kunna skapa dig en klarare uppfattning om prisbilden.

F: Jag letar efter ett dekorationssvärd som liknar det som används av Arnold i Conan, vet du möjligtvis var man kan få tag på ett sådant?

S: Kolla www.hobbex.se > "Luftvapen, repliker" > "Replikor, svärd" > sid. 2. "Conan svärd" av zink/aluminiumlegering för 525 spänn. Garanterat endast för dekoration, inte dekapitation ;-)

F: Tittade på Bravehartsvärdet med namn Claymore. Köpte ett svärd för några år sedan och det skulle ha namnet Claymore och skulle vara en replika av ett Highlandersvärd, svärdet som Ian MacLeods far skulle haft! Nu blev jag lite konfunderad om även svärdet som finns med i Bravehart heter Claymore. Vet du något om detta?

S: Svaret är egentligen rätt enkelt: "claymore" ("claidheamh-mòr") betyder "stort svärd" på gaeliska. Så med andra ord så kan i princip vilket större svärd som helst vara en claymore. Fast traditionellt betraktat så är det 1500-talstypen som är starkast förknippad med namnet. Ett exempel kan ses i form av Del Tin-svärdet 2163 (1500-tal, tvåhandssvärd i katalogen).
Claymoren så som den brukar framställas, med fyrväpplingsavslutningar på den karaktäristiskt vinklade parerstången, dök upp på 1500-talet, och förekom en bit in på 1600-talet. Klingorna var oftast importerade från Tyskland, men hjalten tillverkades lokalt i en unik stil. Det var ett svärd avsett att användas med båda händerna, och som ofta var 120 cm eller längre. För artiklar om skotska svärd i allmänhet se: http://swordforum.com/fall99/ Bilden nedan visar en claymore tillverkad av Arms & Armor www.armor.com 

F: Jag vill ha tag på en kopia av Connor McLeods katana från den första Highlanderfilmen. Jag har tittat på "The Highlander Offical Site" www.highlander-official.com Där säljer de svärd från Toledo som de säger (som alltid) är den rätta kopian. Det kostar då 299 USD. Den som liknar mest originalet i första filmen är "The Sword of Connor MacLeod" http://www.adarastore.com/cgi-bin/highlander/H196?iXj7kAUs;;31 Kan du säga vad du tycker om denna? Är det möjligt att få den inom Sverige? Vad skall man tänka när man importerar den?

S: Kolla om Shock för den (det kanske de gör, men den inte finns med i katalogen - prova att ringa deras butik i Göteborg). Jag hittade samma svärd hos Battle Orders UK http://www.battleorders.co.uk/acatalog/ (vad jag vet en pålitlig firma i England) för £149.95, vilket blir cirkus 2100:- (exkl. frakt, men ingen moms på införseln då det är inom EU). Att jämföra med $299, som med moms (exkl. frakt, som också momsbeläggs) blir cirka 3600:-. Svårt val? ;-) Du ska vara medveten om att det är ett ickefungerande dekorationssvärd, som lämpar sig för lite spänniga kator framför spegeln, men inget vilt huggande. Det behövs inga särskilda tillstånd eller licenser för att importera, men tänk på att alla köp från firmor utanför EU innebär +25% moms på varuvärde och frakt.

F: Jag har med ljus och lykta jagat efter Yoshi Yukawas bok "Japanska svärd". Tyvärr utan framgång! Boken har försvunnit och går inte längre att köpa i bokhandeln. Jag har även suttit nån kväll och gått igen antikvariat på nätet utan framgång. Tänkte bara ta en chansning. Du har inget tips om var man eventuellt skulle kunna få tag i den? Kanske vet nån som är villig att sälja ett ex.?

S: Jag vet tyvärr inte om boken finns att hitta någon annanstans än på antikvariat. Kollade på http://www.antikvariat.net/ men kunde inte hitta någon just då. Jag tror att den såldes på bokrean för några år sedan. Ett sätt är att kontakta författaren; han kanske sitter på en restupplaga. Senast kända adress: Kungsholmsgatan 30, 112 27 Stockholm.

F: Jag undrar om det finns ett svärd från 1600 talet, Östeuropa. Typ en sabel från Polen. Och om det mot all förmodan skulle finnas så hur ser det ut och har det bra balans och om det är välgjort.

S: Om du undrar om jag har en karabela-sabel till salu, så måste jag tyvärr svara nej då jag inte har någon. Det finns halvdana reproduktioner att tillgå, men jag vet inte hur bra de är.

F: Vet ingenting om svärd och sånt, men fick en tokidé att det skulle var rätt häftigt att hänga upp ett på väggen, dock ingen billig plastkopia utan ett funktionellt. Men får man verkligen ha ett hängandes i sin lägenhet? Inte för att jag kommer gå runt och vifta med det i trappuppgången. Behöver man nån sorts licens eller nåt?

S: Det finns inga särskilda regler, lagar eller licenser för att ha svärd i hemmet. Däremot så är Polisen ganska negativ till folk som går omkring med svärd i bebyggelse (jfr "knivförbudet")...

F: Jag är intresserad av svärd från antika Grekland och Rom (som i filmen "Gladiator"). Finns det någon som tillverkar sådana?  Jag vill komma så nära ett original som möjligt, kostnaden vet jag inte. Förresten, finns det någon bok du kan rekommendera mig?

S: Jodå, det finns flera firmor som tillverkar både gladii och spathae. Du ska främst titta på vad Albion Armorers erbjuder http://www.albionarmorers.com/ Deras gladius är ansedd som bästa och mest autentiska köp. Jag vet inte hur de har det med grekiska svärd, men deras sortiment utökas hela tiden. Ta även en titt på http://members.tripod.com/~Banfi/index.html - jag vet inget om kvaliteten, men han har en del intressant. Jag har tyvärr inte så värst många böcker på ämnet, men "Warfare in the Ancient World" (red. General Sir John Hackett) och "Swords and Hilt Weapons" (red. Anne Cope) har en del material om antikens vapen.

F: Jag har en liten fråga jag och några vänner har livligt diskuterat: om det går att göra ett dubbelbladat svärd, dvs ett svärd som är som en stav (Darth Maul i Star Wars Episode 1). Det vore kul om du kunde ge oss svar på frågan för vi är just nu inte långt ifrån att ta till knivarna.

S: Vad jag vet så har det inte funnits något dubbelbladat svärd à la Darth Mauls ljusvärja, men det kan finnas något obskyrt vapen jag missat. Därmed inte sagt att man inte skulle kunna göra ett vapen i den stilen. Många historiska vapen (spjut, pålyxor, hillebarder) har varit försedda med en mer eller mindre spetsig doppsko, vilket möjliggjort offensivt bruk av båda ändar av vapnet. Nu är problemet att de flesta vapen användes i större strider, vilket medförde att man helst inte ville choppa kompisen bakom en när man svingade sitt vapen. En vass ända på vapnet räckte oftast utmärkt... Man ska inte heller förringa risken för att man kunde skada sig själv. Så jag tror att jag måste ge båda sidor rätt - man kan tillverka ett sådant vapen och slåss med det, men av praktiska skäl så verkar man ha skippat idén rent historiskt.

F: Min fråga gäller kinesiska svärd. Vi såg Crouching Tiger, Hidden Dragon och det slog mej hur tunna svärden var. Jag påpekade det och blev utskrattad av mina kompisar. De menade att man kan göra så tunna svärd och ändå få ett hållbart svärd genom att inte härda klingan, då blir den mjuk och går inte av när den böjs. Och hur är det med med fäktstilen? Är den österländska så skild och överlägsen den västerländska?

S: Jag har i skrivande stund inte sett Krypande tigern, men vad jag har hört så är svärden i filmen för tunna (en av de som tyckte det är professionell svärdssmed, och han borde veta). Visst, man kan klippa ut en klinga ur en bit tunnplåt. Om man låter bli att härda den så blir den garanterat seg - den kan böjas utan att gå av. Det finns bara en hake... om stålet inte är härdat, saknar det spänst. Det böjs, men förblir böjt. Härdningen ger stålet en fjädrande verkan, och det har dessutom lättare att slipa upp det så det får en hållbar egg. Så det enda dina kompisar har rätt i är att svärdet inte går av. Om man vill att det ska vara användbart för mer än ett hugg bör man dels ge det en korrekt utformning (dvs inte för tunt) och dels härda det. Om öster- vs västerländsk fäktstil: det är att jämföra äpplen och päron. Båda stilarna (egentligen en massa varianter) är effektiva och dödliga, men den österländska betonar det skärande hugget, medan den europeiska betonar hugg och stöt. Vid jämförelse finner man att det finns massor av gemensamma gardpostioner, hugg, etc. Så den österländska fäktkonsten är inte nödvändigtvis bättre än den europeiska - skillnaden är att den västerländska fäktkonsten genomgått en massa faser, för att sedan falla i glömska. De fäkthandböcker som finns bevarade från medeltiden har gjort att man kunnat rekonstruera den mycket sofistikerade och dödliga fäktstilen som användes då - och den är klart annorlunda än vad man brukar se i hollywoodrullar…

F: Vad ska man tänka på när man ska polera och/eller slipa en katana? I mitt fall bara en Practical Katana. Är det bara att gå loss med brynen och slipa på? Har du några tips och råd om vad man ska tänka på/undvika?

S: Nu är ju inte PK:n nihon-to i 100.000-kronorsklassen, men man ska inte ge sig på att försöka polera den utan att veta vad man gör. Polering av japanska klingor är ett hantverk som tar lång tid att lära sig, och som kräver speciella polerstenar. Om man använder sig av en polertrissa, kan man råka putsa bort hamon (härdlinjen). Om man kan sin sak, så kan man använda extremt fint våtslippapper, men jag vågar inte ge några tips på den punkten. Om du ska göra en lättare polering, så ska du leta efter en polerpasta som inte innehåller alltför kraftigt polermedel. En del har ett slipmedel som kan orsaka repor (märks genom att ytan blir mattare). Be om en pasta med milt slipmedel. Slipning däremot är enklare. Jag har en Shinto (ett par strån bättre än PK:n), som jag slipat med ett slipstål för köksknivar (ser ut som en rundfil). Se bara till att ha rätt vinkel, så att du inte gör repor i klingsidorna. Slipa med långa, jämna tag i samma riktning (inget fram-och-tillbakafilande), och avsluta med ett par tag på andra sidan eggen.

F: Önskar veta var man kan köpa fästen till antika bajonetter att hänga upp på väggen med ? Helst i Stockholmstrakten.

S: Då jag inte äger en enda bajonett, har jag dålig koll på bajonettupphängningskrokar (puh!). Kolla på http://hem.passagen.se/holmback/index1.html - den största bajonettsidan i Sverige (fast den är på engelska).

F: Jag har nyligen blivit förälskad i basket-hilt claymores och undrar därför om du vet var man kan få tag på dylika svärd av bra kvalité (läs Del-Tin kvalité eller bättre). Jag har hittat ett svärd hos Windlass Steelcrafts men detta företag verkar ju inte hålla så bra standard.

S: De bästa baskethilted broadswords/claymores du kan hitta (till en någorlunda rimlig kostnad) är de från Armour Class i Glasgow http://www.armourclass.co.uk/ Tyvärr är deras bilder ganska otydliga, men du kan hitta bra bilder av svärden på http://www.albionarmorers.com/ (kolla under "Swords" > "The Armour Class Collection"). Windlass ska du undvika som bara den! Paul Chen håller bättre kvalitet (även om deras modell är något för tung) - du kan hitta bilder på http://www.tuscanytrading.com/weapons/iberia/scottish.htm och du kan beställa från http://www.gavelins.com/sword/ om du vill köpa från en svensk återförsäljare (han kan ta hem det åt dig).