Andra svärd och deras egenskaper

Med tanke på att det finns andra tillverkare av svärd än Del Tin, vill jag här försöka (så neutralt som möjligt) att redogöra för deras egenskaper och kvalitet.

Angrist
Simpla stuntvapen tillverkade i Sverige. Grovt hantverk. Tillverkas troligen inte längre, men kan dyka upp i begagnat skick.

Anonyma spanska svärd
Säljs på flera håll för runt 700:-, bl a av Fantasia i Stockholm. Känns igen på gjutna hjalt av någon billig legering och mönsterpräglade klingor av ohärdat stål. Rena dekorationsobjekt, då varken klingor eller hjalt håller för några större påfrestningar.

Art Gladius
Dekorativa (?) svärd av rostfritt stål och med gjutna, överdekorerade hjalt. Duger inte till något annat än dekoration.

CAS Iberia
Det finns en återförsäljare av CAS Iberias sortiment i Sverige: Gavelins Sword http://www.gavelins.com/sword/ CAS Iberia är egentligen huvudagent för svärd från flera underleverantörer. De olika tillverkarna medför skiftande kvalitet. I katalogerna har svärden tillverkade på Filippinerna "(modellnummer)-PP" och de spansktillverkade från Armaduras Medievales "(modellnummer)-AM". Sedan finns det svärd tillverkade av Hanwei i Kina, t ex Shinto-katanan, samt ett antal asiatiska och europeiska svärd och värjor. Dessa har "GT" som suffix. Så finns det även några vapen från Windlass Steelcrafts i Indien ("nummer)-WS". De filippinska svärden håller ojämn kvalitet; härdningen kan vara sisådär, och en del modeller är rätt framtunga. Med något tropiskt träslag i greppet och en massa mässing i hjaltet ser de europeiska modellerna sällan autentiska ut, fast ett undantag är t.ex. "Lionheart" med stålhjalt. De spanska svärden anses bättre, med jämnare finish och högre nivå på hantverket, men de kan knappast betraktas som särskilt autentiska. De kinesiska svärden håller bra kvalitet, med genomgående bra nivå på detaljarbetet och någorlunda historiskt korrekt utseende. En populär modell, Shinto-katanan, är inte traditionellt tillverkad (med vikningen under smidesprocessen), men härdningen är traditionell med riktig hamon och allt. För drygt 6000:- får den anses vara ett bra köp, men om man vill ha något billigare (till lägre pris än spanskt dekorskräp i rostfritt stål!), så är Practical Katana något av ett kap för dryga 2000:-. Windlassvapnen anses allmänt vara av ojämn kvalitet, så det är rena lotteriet att köpa Windlass.

Deepeeka
Indiska svärd sålda av bl a en känd butik i Stockholm för runt 1400:-. Undermålig tånge och dålig finish på äldre modeller, men det påstås att nyare modeller är av bättre kvalitet.

Denix
Dekorationssvärd sålda av bl a Hobbex. Klingor av aluminium/zinklegering. Olämpliga för annat än prydnadssyfte.

K+K Art
Tjeckisk tillverkare av stuntsvärd och andra vapen. Sägs vara av bra kvalitet för priset, men med något grov finish och med skiftande egenskaper. Erbjuder möjligheten för kunden att komponera sitt eget svärds genom att kombinera olika delar.

Lutel
Tjeckisk tillverkare av stuntsvärd och skarpa vapen. God kvalitet och finish. De vapen jag sett har gett bra valuta för pengarna. Bra service och relativt kort leveranstid. Jag tar hem vapen från Lutel någon gång då och då.

Marto
Säljs av bl a Fantasia i Stockholm. Välarbetade för sitt syfte, vilket är dekorativt bruk, men med dålig hållfasthet. Jag har hört talas om flera tillfällen då Martosvärd gått sönder vid måttligt svingande p g a den underdimensionerade tången.

Patrik "Comar" Fälldin
Smed baserad i Upplands Väsby. Helsmidda svärd till hyggliga priser, med varierande egenskaper i fråga om finish, utseende och balansering.
http://www.nordicknights.com

Paul Binns
Mycket välgjorda stuntsvärd som mer än väl uppfyller kraven för stålvapenstrid.

Pavel Moc
Tjeckisk svärdstillverkare som har ett par tre återförsäljare i Sverige. Igenkänns på att klingorna har två tydliga stämplar (en blomma och en symbol liknande en "4"). Gott hantverk och bra kvalitet. Kan levereras med skarp eller slöad klinga. Svärden slipas fram, och är allså inte handsmidda (vilket påstås på vissa håll, men inte av tillverkaren). Det har ingen större betydelse om de är smidda eller framslipade - prisvärda är de i vilket fall som helst.

Peter Johnsson
Se särskild artikel här. Det bästa man kan få tag på här i Sverige och därmed priser därefter.

"Toledosvärd"
Ofta rent souvenirskräp. Vanligen sämre varianter på Marto.

Windlass Steelcrafts
Indiska svärd av ojämn kvalitet. Erbjuds via bl a Museum Replicas Ltd i USA. Ser bra ut i katalogen, men skiftar rent kvalitetsmässigt.

"Örviksklingan"
Stålvapenstridssvärd för omkring 5500:- för en enhandare på cirka 1,35 kilo. Jag har haft tillfälle att titta närmare på de svensktillverkade svärden avsedda för stålvapenstrid. De har god balans, fin finish och förefaller väl lämpade för re-enactment- och teaterstrid. De är enligt tillverkaren bättre balanserade och tåligare än Paul Binns' svärd.
www.viaarmorari.com